Hoppa till verktygsfältet
Alla våra egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på midsommarafton fredagen den 21.6.2024.

Närvaroanmälda studerande som avlägger en examen vid en finländsk högskola måste ha ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) när de ska använda SHVS tjänster, om det är ett annat EU- eller EES-land som ansvarar för deras sjukvårdskostnader. Studerande som kommer från Stor-Britannien eller Nordirland kan visa upp ett Global Health Insurance-kort (GHIC).

Studerande måste skaffa kortet redan före ankomsten till Finland, och de ska visa upp sitt EHIC-sjukförsäkringskort varje gång de använder SHVS tjänster. Vid behov kan de uppvisa ett provisoriskt intyg som tillfälligt ersätter sjukförsäkringskortet.

Så skickar du EU-kort eller intyg till SHVS

Eftersom kortet innehåller personuppgifter ska du använda bara vår datasäker, krypterad e-postförbindelse när du skickar in kopian.

  • Du hittar den krypterade e-postservicen för att skicka bild på EU-kort på sin egen webbsida. OBS: kopiera services URL till ditt urklipp, du behöver det senare för att skicka in dokumentet. Du måste registrera som användare till service innan du kan skicka information till SHVS.
  • Bifoga en högklassig bild av ditt EU-kort till e-postmeddelandet och skriv opiskelijarajalaki[at]yths.fi i mottagarfältet. Observera att om du skriver mottagaraddressen felaktigt får du ett felmeddelande. Eftersom e-postservicen inte visar sändarens adress, var vänlig och skriv din e-postadress i meddelandefältet. Då kan vi vid behov kontakta dig gällande dit EU-kort.
  • Om du skickar ett foto av kortet eller av ett ersättande intyg till SHVS först efter mottagningsbesöket måste du också bifoga ett intyg som visar att kortet varit giltigt vid tiden för mottagningsbesöket. Intyget får du från landet som ersätter dina sjukvårdskostnader, dvs. ditt hemland.
  • Studerande som bor i de nordiska länderna kan också välja att identifiera sig genom att visa upp pass eller identitetskort. Då ska de dessutom uppge adressen i landet där de har sin hemvist.
  • Kort eller andra intyg om privata sjukförsäkringar can SHVS inte acceptera.

Tjänsten är endast avsedd för att skicka in sjukförsäkringsdokument. I övriga ärenden ber vi dig ringa SHVS servicenummer eller använda webbtjänsten Self.

För studerande som inte har ett sjukförsäkringskort eller ett provisoriskt intyg med sig till mottagningen gäller följande

  1. Det är obligatoriskt för den studerande att i efterhand lämna in ett dokument över kortet eller det provisoriska intyget som tillfälligt ersätter kortet till SHVS. Därtill måste den studerande lämna in ett intyg som visar att kortet varit giltigt vid tiden för mottagningsbesöket.
  2. Studerande som bor i Norden kan tillfälligt identifiera sig genom att visa upp pass eller identitetskort. Dessutom ska de uppge sin adress i landet där de har sin hemvist.

Sjukförsäkringskort måste presenteras till FPA

Studerande som omfattas av den sociala tryggheten i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och Nordirland behöver inte själva betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Dessa studerande måste lämna in en kopia av ett giltigt EHIC-kort (europeiska sjukvårdskortet) till FPA för att bevisa att hen inte är skyldig att betala avgiften. Om studeranden omfattas av den sociala tryggheten i Storbritannien och Nordirland kan hen också lämna in en kopia av ett GHIC-kort (Global Health Insurance Card). Närmare anvisningar finns på FPA:s webbplats.

Läs mer om studerandes hälsovårdsavgift

Mera information:

Studerande som kommer från ett annat EU- eller EES-land måste ha ett europeiskt sjukförsäkringskort från och med 1.1.2023 – SHVS (yths.fi)

Europeiska sjukvårdskortet | Privatpersoner | FPA (fpa.fi)

Vanliga frågor|Sjukförsäkring vid korta vistelser i ett annat EU-land – Your Europe (europa.eu)

Europeiska sjukförsäkringskortet – Sysselsättning, socialpolitik och inkludering – Europeiska kommissionen (europa.eu)

Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort).
Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort).
Global Health Insurance -kort (GHIC).
Global Health Insurance -kort (GHIC).
Nordirlands GHIC-kort.
Nordirlands GHIC-kort.