Hoppa till verktygsfältet

Kemiskt slitage av tänderna som innebär att emaljen löses upp av syror kallas tanderosion eller frätskador på tänderna. Tanderosion orsakas i synnerhet av sura drycker och födoämnen samt av magsyra till exempel i samband med refluxsjukdom och ätstörningar. Orsakerna är i allmänhet flera och har ofta att göra med levnadsvanorna, exempelvis oregelbundna måltider eller intag av sura drycker. Att gnissla tänder gör också att den uppmjukade emaljen slits snabbare.

Bilden nedan visar var olika födoämnen placerar sig på pH-axeln. De flesta saftsorter, läskedrycker, sport- och energidrycker samt smaksatt vatten, smaksatt mineralvatten och alkoholdrycker är skadliga för tänderna. Livsmedel som kan orsaka erosion är exempelvis ättikskonserver, fruktgodis, de flesta frukter och bär samt salladsdressingar och kryddsåser som innehåller ättika, till exempel ketchup.

Känner du till pH-värdet för olika födoämnen?

Skriv in ett födoämne i sökrutan, exempelvis banan, så får du veta vilket pH-värde det har.

Så här känner du igen tanderosion

I munnen syns och känns tanderosionen exempelvis genom att emaljen blir blank och matt, det uppkommer hack eller sprickor längs kanten på framtänderna, tandbenet blir synligt, det ilar och gör lätt ont, och när erosionen är långt framskriden märks den också i form av ett sänkt bett.

Så här känner du igen tanderosion
Så här känner du igen tanderosion

Sura födoämnen och drycker ska helst intas i samband med måltider och även då med måtta, högst 3–4 gånger per dag. Det är bra att komma ihåg att också hälsosamma produkter kan vara skadliga för tänderna om du småäter av dem hela dagen. Så kallade onödiga sura produkter som energidrycker, läsk och saft är det bäst att dricka endast vid speciella tillfällen. När du äter något surt är det bra att samtidigt äta produkter som innehåller kalcium, som neutraliserar syror.

När det gäller behandlingen är det viktigaste att få stopp på det erosiva slitaget av tänderna i ett så tidigt skede som möjligt. Tveka inte att fråga din tandläkare om det syns förändringar orsakade av frätskador på dina tänder, om det inte kommer fram under mottagningsbesöket!