Hoppa till verktygsfältet
Kolla avvikande öppettider under valborgsmässoafton och den första maj. Läs mer

Blev du fundersam över något som berör våra tjänster? Vi samlar till den här sidan ofta frågade frågor och svar om studerandehälsovårdstjänster för högskolestuderande.

Om tjänster

  • Inkommande internationella utbytesstuderande har inte längre rättigheter att använda SHVS tjänster sedan 1.1.2021. Läs mera om användarrättigheter.
  • De tjänster som berör mental hälsa som erbjuds inom studerandehälsovården innefattar initialt stöd och utredningar, förebyggande grupper och behandlingsgrupper, ledd användning av digitala egenvårdstjänster, besök hos en psykiatrisk sjukskötare eller en läkare, korttidsterapi och andra korta, tidsbundna vårdformer, läkemedelsbehandling, stöd för studieförmågan (särskilt stöd), psykiaterkonsultation, psykologutredning, konsultation och undersökning, bedömningar av studieförmågan samt utredning av behovet av fortsatt vård eller rehabilitering och servicehandledning till de tjänsterna.
  • Studerandehälsovårdens servicer definieras i lagen om studerandehälsovård för högskolestuderande och specifiseras i social- och hälsovårdsministeriets Guide för studerandehälsovården. FPA organiserar studerandehälsovårdens servicer som SHVS producerar enligt myndighetsbeslut.
  • De SHVS uppdrag som tillhör mentalvårdsarbete, förbättrandet av studerandes mentalhälsa, förebyggande arbete angående mentalhälsa samt tidig identifiering av problem som berör den mentala hälsan. Därtill erbjuder vi vård snabbt till sådana som behöver det och målet är att erbjuda den effektiv vård. Vid behov styr vi individen till fortsättningsvård, uppskattning av rehabiliteringsbehov och servicehandledning till rehabilitering. Vi uppföljer dessutom långvariga psykiska sjukdomar, stöder studerandes studieförmåga (genom specialstöd) för dem vars studieförmåga har minskat på grund av en psykiskstörning.
  • För de som har insjuknat i psykotiska sjukdomar erbjuder SHVS en tidig identifiering av sjukdomen och styrande till fortsättningsvård samt stöd i studieförmåga. Vi uppföljer också utvecklingen av långvariga mentalsjukdomar (medräknat de recept individen behöver) och stöder för studerandes studieförmåga förverkligas i de kommande ansvarsteamen för den del som tjänsterna inte tillhör den offentliga sektorn.
  • SHVS psykologer gör på basis av en psykiaters konsultationsförfrågan en så kallad kognitiv basutredning. I en sådan utredning utvärderar man allmänt individens förmåga och färdighetsnivåer, minnets olika delområden. Därtill utvärderas även individens koncentrationsförmåga samt den regleringen av det egna beteende genom psykologiska utredningar.
  • Ja, från 1.1.2021 kan du använda SHVS tjänster genom året på vardagar. Kortare öppethållningstider förekommer i fortsättningen under vissa helgar som inträffar på vardagar (nyårsafton, skärtorsdag och valborgsafton).
  • Man får också i fortsättningen studerandehälsovårdstjänster som berör kvinnosjukdomar samt sexualsjukdomar på allmänläkarnivå. Därtill är psykiatriska tjänster också en del av studerandehälsovården. Vid behov handleder vi studerande till specialsjukvården. Observera vänligen att specialvårdsorganisationen kan ta ut en avgift enligt sin egen prislista.
  • Studerande hänvisas till det närmaste servicestället där man kan få munhälsovård. I en del fall kan man också ta hand om saker genom distansmottagning.

Ja, en specialistläkare eller specialistsjukvårdare tar ut en besöksavgift enligt sin egen prislista.

Du har rätt att använda tjänsterna som ditt välfärdsområde erbjuder som vanligt. Observera att du ändå måste betala din hälsovårdsavgift för högskolestuderande till FPA om du har anmält dig som närvarande under studieterminen. Vårdens organisatör kan också uppbära sina egna avgifter.

  • SHVS producerar mentalhälsotjänster som hör till studerandehälsovården. I praktiken erbjuder SHVS tjänster på samma nivå som vid en hälsocentral med den skillnaden att SHVS inte producerar rehabiliterande mentalvårdstjänster och behandlar inte rehabilitation från berusningsmedel eller behandlingar som berör opiodberoende eller andra avgångsvård.
  • Ifall din vårdrelation är just nu till specialsjukvården (t.ex. vid en psykiatrisk poliklinik), så kan du inte få motsvarande vård vid SHVS. Men i sådana situationer kan vi ändå erbjuda stöd för studieförmågan. Om du har en vårdrelation till en hälsocentral så kan du flytta din vårdrelation till SHVS förutsagt att din vårdrelation inte berör rehabilitering eller någon form av avgångsvård ur berusningsmedel. Innan du flyttar din vårdrelation till oss så lönar det sig att diskutera med den vårdande personen där du nu får vård om det är ändamålsenligt att flytta vårdrelationen till SHVS.
  • SHVS utför diagnostik som berör utvecklingsbaserad neuropsykiatriska diagnoser och sådana undersökningar som behövs för planeringen av vård och rehabilitering till den del som utredandet av ärendet hör till studerandehälsovårdens tjänster. SHVS kan göra ADHD diagnoser och vanliga behandlingar kan inledas om diagnostiken inte kräver neuropsykologiska undersökningar och om det inte misstänks att det finns andra samtidiga neuropsykiatriska störningar utöver ADHD.
  • Om du inser at du har uppmärksamhetsstörning eller hyperaktivitet kan du fylla I en ärendeblankett om det i webbtjänsten Self.
  • Problem som är relaterade till visdomständer sköts ofta hos SHVS eftersom de är väldigt vanliga bland studerande. Beslutet om att ta bort visdomständerna fattas i samband med en tandläkarmottagning och borttagandet av visdomständer är avgiftsfritt.