Hoppa till verktygsfältet
För att kunna använda SHVS tjänster efter den 1.8.2024, måste du vara registrerad för höstterminen vid din högskola. Närvaroinformation uppdateras till SHVS från högskolorna inom cirka 1–3 vardagar efter registrering. Läs mer

Det är viktigt för kvinnors välbefinnande att hitta ett lämpligt preventivmedel. Nuförtiden finns det många olika preventivmedelsalternativ: tillsammans med en hälsovårdare och läkare hittar du det preventivmedel som passar dig och dina behov bäst. Långvariga preventivmedel sätts alltid in på läkarmottagningen.

Det finns både lång- och kortvariga preventivmedel. Långvariga preventivmedel är kopparspiral, hormonspiral och p-stav. Kortvariga preventivmedel är p-piller, p-ring, p-plåster och kondom. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Den preventiva effekten av långvariga preventivmedel varar i cirka 3–5 år. Om din livssituation förändras kan de tas ut tidigare och du kan försöka bli gravid genast. Fördelen med långvariga preventivmedel är att du inte behöver komma ihåg att ta dem varje dag.

Olika preventivmedel har olika fördelar och olika faktorer som måste beaktas. Nedan finns information om olika preventivmedel och mer information om preventivmedel får du på mottagningen.

Spiral

En spiral kan sättas in både hos kvinnor som inte har fött barn och hos kvinnor som har fött barn. En hormonspiral kan minska menstruationssmärtorna och mängden blödning under menstruationen. Hormonspiral passar också kvinnor som lider av migrän med aura eller som har haft en blodpropp i en ven.

En kopparspiral är ett särskilt lämpligt alternativ om du vill ha ett hormonfritt preventivmedel. Spiralens koppar förhindrar graviditet genom att göra miljön i livmodern ogynnsam för spermierna och äggcellerna samt försämra spermiernas befruktningsförmåga. En kopparspiral ökar ofta menstruationssmärtorna och mängden blödning under menstruationen.

P-stav

En p-stav är en mjuk stav som har storleken av en tändsticka och sätts in under huden i överarmen under lokalbedövning. Den preventiva effekten varar i 3–5 år. P-stav passar också kvinnor som lider av migrän med aura eller som har haft en blodpropp i en ven. En p-stav kan minska menstruationssmärtorna, men menstruationscykeln kan bli oregelbunden och hud som har benägenhet för akne kan bli fet.

P-piller

P-piller är antingen kombinerade p-piller eller minipiller. Kombinerade p-piller innehåller det kvinnliga hormonet östrogen samt gulkroppshormon (progesteron). P-piller ska tas varje dag förutom under pausdagar. En del produkter har dessutom så kallade placebopiller som används under pausen. Minipiller innehåller endast gulkroppshormon och de tas varje dag utan pauser.

Kombinerade p-piller minskar menstruationssmärtorna och mängden blödning samt gör menstruationerna mer regelbundna. Kombinerade p-piller kan också användas för att skjuta upp menstruationen. Kombinerade p-piller passar inte kvinnor som lider av migrän med aura och inte heller kvinnor som har förhöjd risk för blodproppar i vener eller som har haft en blodpropp i en ven.

Minipiller passar kvinnor som inte kan använda östrogen. Minipiller kan minska mängden blödning under menstruationen eller leda till att menstruationsblödningen uteblir eller blir oregelbunden. De minskar också menstruationssmärtorna.

P-plåster och p-ring

P-plåster och en p-ring innehåller det kvinnliga hormonet östrogen samt gulkroppshormon (progesteron). Båda minskar menstruationssmärtorna och mängden blödning samt gör menstruationerna mer regelbundna. De kan också användas för att skjuta upp menstruationen.

P-plåster och en p-ring passar inte kvinnor som lider av migrän med aura och inte heller kvinnor som har förhöjd risk för blodproppar i vener eller som har haft en blodpropp i en ven.

P-plåster fästs på överarmen, rumpan eller magen och ska bytas ut med en veckas mellanrum. Efter tre plåster följer vanligen en pausvecka. En p-ring är däremot en mjuk ring som kvinnan själv sätter in i slidan. Ringen ska vara i slidan i tre veckor, och sedan följer en pausvecka.