Hoppa till verktygsfältet
SHVS:s telefontjänst för allmän och mental hälsa är för närvarande överbelastad, vilket förorsakar fördröjning i återuppringningen. Vi ber ursäkt om eventuella besvär.

Studiesamfundsarbete är arbete som utförs i syfte att främja studerandes hälsa och studieförmåga. Det berör alla studerande och är till nytta också för dem som inte behöver mottagningstjänster.

Inom SHVS utförs studiesamfundsarbete aktivt i samarbete med högskolor, studerande och organisationer inom tredje sektorn. Arbetet involverar representanter från många olika branscher.

Centrala mål för studiesamfundsarbetet

Studiesamfundsarbetet baserar sig på hälso- och sjukvårdslagen. Enligt lagen ingår det i studerandehälsovårdens uppgifter att främja och övervaka hälsa och säkerhet i studiemiljön på läroanstalterna samt välbefinnande i studiesamfunden.

Målet med studiesamfundsarbetet är:

  • att förbättra den fysiska, psykiska och sociala studiemiljön genom att göra det lättare för de studerande att göra val som främjar deras hälsa och studieförmåga
  • att öka studerandes kunskap om och förståelse av faktorer som bidrar till välbefinnande och studieförmåga
  • att stärka studiesamfundens förmåga att främja hälsa, välbefinnande och studieförmåga.

Ur folkhälsosynpunkt är det viktigt att studerandehälsovårdens fokus ligger på förebyggande tjänster. De livsstilsval man gör som ung vuxen påverkar välbefinnandet under hela livet.

Hälsoarbetsgrupper vid högskolorna

Det egentliga studiesamfundsarbetet utförs av lokala hälsoarbetsgrupper. Hälsoarbetsgrupperna har som uppgift att planera, implementera och följa upp det lokala studiesamfundsarbetet. Medlemmarna utgörs av representanter för SHVS, högskolan i fråga, studerandeorganisationer och eventuellt också andra intressegrupper.

Hälsoarbetsgruppernas verksamhet och målen som ställs upp bygger på ett gemensamt kunskapsunderlag och samförstånd. SHVS står värd för hälsoarbetsgruppernas möten i enlighet med en gemensam handlingsplan minst fyra gånger om året.

Inspektioner av studiemiljön

Syftet med inspektioner av studiemiljön är att säkerställa de studerandes fysiska, psykiska och sociala välbefinnande vid respektive högskola. Inspektionerna ger högskolorna information om hur de kan förbättra och stödja välbefinnandet inom det egna studiesamfundet.

Inspektionerna av studiemiljön är lagstadgade och genomförs vid respektive högskola vart tredje år. I inspektionerna deltar förutom representanter för SHVS även representanter för högskolan och den lokala studerandeorganisationen samt en hälsovårdsinspektör.

De studerande kan göra sin röst hörd genom hälsoenkäter som genomförs i samband med inspektioner av studiemiljön.

Evenemang och kampanjer

Studiesamfundsarbetets evenemang är utformade för att ge de studerande stöd och vägledning så att de kan upprätthålla sin hälsa och studieförmåga.

Följande landsomfattande evenemang ordnas årligen för att främja hälsa och studieförmåga:

  • Temaveckan för oral hälsa (vecka 7)
  • SHVS-dagen (vecka 12)
  • Veckan för psykisk hälsa bland studerande (i april)
  • Studenthälsoveckan Hälsa genom små handlingar (vecka 40)
  • Temaveckan Hela Finland borstar (vecka 41)
  • Dagen för studieförmåga (vecka 46)

Dessutom organiserar SHVS regelbundet hälsorelaterade informationstillfällen med olika teman. SHVS experter svarar också på studerandes frågor under webbinarier.

Du kan också träffa våra experter inom studiesamfundsarbete under lokala evenemang eller evenemang som ordnas vid enskilda högskolor.

Samråd om studerandehälsa

Samråd om studerandehälsa kan vara ett bra alternativ om en studerandes studieförmåga försämrats av hälsorelaterade orsaker. Syftet med samråden är att den studerande, högskolan och studerandehälsovården tillsammans ska hitta lösningar som främjar studieförmågan och möjliggör studier.