Siirry sisältöön

Suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavan ja läsnäolevaksi ilmoittautuneen opiskelijan ei tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua, jos hänen sairaanhoitokustannuksistaan vastaa toinen EU- tai ETA-maa kuin Suomi, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti. Tällaisella opiskelijalla täytyy olla YTHS:n palveluihin hakeutuessaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC, European Health Insurance Card). Iso-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista saapuvat opiskelijat voivat esittää Global Health Insurance -kortin (GHIC).

Opiskelijan pitää hankkia kortti jo ennen Suomeen saapumista. Opiskelija esittää voimassa olevan EHIC-kortin aina asioidessaan YTHS:ssä. Tarvittaessa opiskelija voi esittää sairaanhoitokorttia väliaikaisesti korvaavan todistuksen.

Näin esität sairaanhoitokortin YTHS:llä asioidessasi

Koska EU-sairaanhoitodokumentti sisältää henkilötietoja, on kopion toimittamiseen käytettävä tarjoamaamme tietoturvallista, salattua sähköpostiyhteyttä.

  • Palvelu EU-sairaanhoitodokumentin kuvan lähettämiseen löytyy omasta verkko-osoitteestaan. Kopioi verkko-osoite leikepöydälle, tarvitset sitä myöhemmin dokumentin toimittamisessa. Palvelu pyytää sinua rekisteröitymään, kun avaat verkko-osoitteen.
  • Liitä palvelussa laadukas kuva sairaanhoitokortistasi viestin liitteeksi ja kirjoita viestin vastaanottajaksi opiskelijarajalaki(at)yths.fi. Huomaa, että saat virheilmoituksen, jos et kirjoita vastaanottavaa sähköpostiosoitetta oikein. Koska salattu sähköposti ei näytä lähettäjän osoitetta, kirjoita varmuuden vuoksi myös oma sähköpostiosoitteesi viestin tekstikenttään. Näin voimme olla tarvittaessa yhteydessä sinuun sairaanhoitokorttia koskevissa asioissa.
  • Mikäli lähetät kuvan dokumentista tai sitä korvaavasta todistuksesta YTHS:lle vasta vastaanottokäynnin jälkeen, on sähköpostiin liitettävä mukaan myös todistus, josta ilmenee, että dokumentti on ollut voimassa jo vastaanottokäynnin aikana. Todistuksen saat sairaanhoidon korvaavasta maasta eli omasta kotimaastasi.
  • Pohjoismaissa asuvat opiskelijat voivat vaihtoehtoisesti käyttää passia tai henkilökorttia tunnistautumiseen. Pohjoismaisen opiskelijan passin tai henkilökortin lisäksi tarvitaan tieto asuinmaan osoitteesta.
  • Yksityisen sairaanhoitovakuutuksen kortit eivät kelpaa asiointiin YTHS:llä.

Sähköpostipalvelu on tarkoitettu vain EU-sairaanhoitodokumentin lähettämiseen. Muissa asioissa pyydämme asioimaan Self-palvelussa tai ottamaan yhteyttä palvelunumeroomme.

Jos opiskelijalta puuttuu eurooppalainen sairaanhoitokortti tai väliaikainen todistus vastaanotolla

  1. Opiskelijan on pakollista toimittaa dokumentti kortista tai sitä korvaavasta väliaikaisesta todistuksesta jälkikäteen YTHS:lle. Lisäksi opiskelijan pitää toimittaa todistus, jossa näkyy, että kortti on ollut voimassa vastaanoton aikana.
  2. Pohjoismaissa asuvat opiskelijat voivat väliaikaisesti näyttää passia tai henkilökorttia tunnistautumiseen. Lisäksi opiskelijan tulee ilmoittaa osoitteensa hänen asuinmaassaan.

Sairaanhoitokortti tulee toimittaa myös Kelaan

EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä (poislukien Suomi) tulevan opiskelijan ei tarvitse maksaa itse korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua. Tällöin opiskelijan täytyy toimittaa Kelalle kopio voimassa olevasta EHIC-kortista. Jos opiskelija kuuluu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, hän voi lähettää kopion joko EHIC-kortista tai GHIC-kortista (Global Health Insurance Card). Tarkemmat ohjeet tähän löytyvät Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoa muutoksesta:

Toisesta EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen – YTHS

Eurooppalainen sairaanhoitokortti | Henkilöasiakkaat | Kela

Usein kysyttyä | Sairausvakuutus tilapäisoleskelun aikana toisessa EU-maassa – Your Europe (europa.eu)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti – Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus – Euroopan komissio (europa.eu)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.