Siirry sisältöön

Suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavalla ja läsnäolevaksi ilmoittautuneella opiskelijalla, jonka sairaanhoitokustannuksista vastaa toinen EU- tai ETA-maa, täytyy olla YTHS:n palveluihin hakeutuessaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC, European Health Insurance Card). Iso-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista saapuvat opiskelijat voivat esittää Global Health Insurance -kortin (GHIC).

Opiskelijan pitää hankkia kortti jo ennen Suomeen saapumista. Opiskelija esittää voimassa olevan EHIC-kortin aina asioidessaan YTHS:ssä. Tarvittaessa opiskelija voi esittää sairaanhoitokorttia väliaikaisesti korvaavan todistuksen.

Jos opiskelijalta puuttuu eurooppalainen sairaanhoitokortti tai väliaikainen todistus vastaanotolla

  1. Opiskelijan on pakollista toimittaa dokumentti kortista tai sitä korvaavasta väliaikaisesta todistuksesta jälkikäteen YTHS:lle. Lisäksi opiskelijan pitää toimittaa todistus, jossa näkyy, että kortti on ollut voimassa vastaanoton aikana.
  2. Pohjoismaissa asuvat opiskelijat voivat väliaikaisesti näyttää passia tai henkilökorttia tunnistautumiseen. Lisäksi opiskelijan tulee ilmoittaa osoitteensa hänen asuinmaassaan.

Sairaanhoitokortti tulee toimittaa myös Kelaan

EU- tai ETA-maasta (poislukien Suomi) tulevan opiskelijan ei tarvitse maksaa itse korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua. Tällöin opiskelijan täytyy toimittaa Kelalle kopio voimassa olevasta EHIC-kortista. Jos opiskelija kuuluu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, hän voi lähettää kopion joko EHIC-kortista tai GHIC-kortista (Global Health Insurance Card). Tarkemmat ohjeet tähän löytyvät Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoa muutoksesta:

Toisesta EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen – YTHS

Eurooppalainen sairaanhoitokortti | Henkilöasiakkaat | Kela

Usein kysyttyä | Sairausvakuutus tilapäisoleskelun aikana toisessa EU-maassa – Your Europe (europa.eu)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti – Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus – Euroopan komissio (europa.eu)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.