Hoppa till verktygsfältet

Xylitol, varje dag

Vecka 6 (7.2.-13.2.) infaller den nationella xylitolveckan i Finland. Men vad är egentligen xylitol och varför borde du använda det regelbundet?

Xylitol är en naturprodukt, ett sötningsmedel som förekommer naturligt i bland annat bär och frukter. Det framställs också industriellt till exempel av fibermaterial från björk. 

Så fungerar xylitol

Xylitol som intagits efter en måltid förhindrar syraattacker genom att minska surheten som maten orsakar i munnen. Det förebygger hål i tänderna genom att hämma kariesbakteriernas tillväxt och funktion.

Xylitol reducerar också mängden plack och minskar dess benägenhet att fastna på tandytorna. Xylitol har positiva hälsoeffekter, men det ersätter inte tandborstning med fluortandkräm. 

Hur mycket xylitol ska du använda, och hur ofta?

Det rekommenderas att du använder totalt 5–10 gram xylitol om dagen, i ungefär 5–10 minuter efter minst tre måltider varje dag. Både tuggummin och pastiller kan vara bra xylitolkällor, men kontrollera xylitol­mängden i produkten som du använder.

Ju mer xylitol produkten innehåller, desto bättre är det för dina tänder. Sex helxylitoltuggummin ger dig den rekommenderade dagliga xylitoldosen.  Regelbunden användning av helxylitolprodukter ger den största hälsonyttan, men också sporadisk användning är till nytta. 

Xylitolveckan (vecka 6) 

Under den nationella xylitolveckan kommer material på temat xylitol att ligga framme på flera av SHVS serviceställen. Följ också med vad som händer på våra konton på sociala medier.

Björklöv.