Siirry sisältöön

Ksylitolia jokaiseen päivään

Viikolla 6 (7.2.-13.2.) Suomessa vietetään kansallista ksylitoliviikkoa. Mutta mitä ksylitoli oikein on ja miksi sitä kannattaa käyttää säännöllisesti?

Ksylitoli on luonnontuote ja makeutusaine, jota on luonnostaan muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Sitä valmistetaan teollisesti esimerkiksi koivun kuituaineesta. 

Näin ksylitoli toimii

Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä ja vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta. Ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua ja toimintaa.

Ksylitoli vähentää myös bakteeriplakin määrää ja tarttumista hampaiden pinnoille. Ksylitolilla on positiivisia terveysvaikutuksia, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta fluorihammastahnalla. 

Kuinka paljon ja miten usein ksylitolia olisi hyvä käyttää?

Ksylitolia suositellaan käytettäväksi päivittäin vähintään kolmen aterian jälkeen yhteensä 5–10 grammaa päivässä 5–10 minuutin ajan kerrallaan. Sekä purukumi että pastilli ovat hyviä ksylitolilähteitä – tarkista kuitenkin käyttämäsi valmisteen sisältämä ksylitolimäärä.

Mitä enemmän tuotteessa on ksylitolia, sitä parempi se on hampaillesi. Suositeltavan päivittäisen ksylitoliannoksen saat esimerkiksi kuudesta täysksylitolipurkkatyynystä.  Parhaat terveyshyödyt saat käyttämällä täysksylitolituotteita säännöllisesti, mutta satunnainenkin käyttö on hyödyllistä. 

Ksylitoliviikko, viikko 6 

Kansallisella ksylitoliviikolla useissa palvelupisteissämme on esillä ksylitoliaiheista materiaalia. Seuraa myös some-kanaviamme.

Koivun lehti.