Frågor och svar
Har du några frågor om användningen av våra tjänster? Här samlar vi på ofta frågade frågor om uträttandet av ärenden hos oss och om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.
Om användningen av tjänster
Kan jag anlita vilket som helst SHVS-serviceställe?
- Ditt huvudsakliga serviceställe är SHVS serviceställe på din studieort. Vid behov får du ett tidsbeställningstillstånd till ett serviceställe som drivs av SHVS på en annan ort.
Enbart de studerande som studerar vid en ort där en av våra samarbetsparter anordnar våra tjänster kan använda det servicestället.
Var får man tidsbeställningstillståndet?
- Tidsbokningen till SHVS sker alltid via bedömningen av vårdbehovet. En sakkunnig inom hälsovård kartlägger din situation, uppskattar ditt vårdbehov, uppskattar hur brådskande vårdbehovet är och ger dig hemvårdsråd under bedömningen av vårdbehovet. Du får bedömningen av vårdbehovet antingen på SelfChat eller per telefon. Läs mera
Får jag använda kommunala hälsovårdstjänster även om jag omfattas av SHVS-tjänster? Får jag alltså själv välja?
- Du kan använda kommunens hälsovårdstjänster på ett helt normalt sätt. Observera att fast du använder de kommunala hälsovårdstjänsterna så måste du betala hälsovårdsavgiften till FPA.
Går det att ta bort visdomständerna hos SHVS? Hur mycket kostar det?
- Problem som är relaterade till visdomständer sköts ofta hos SHVS eftersom de är väldigt vanliga bland studerande. Beslutet om att ta bort visdomständerna fattas i samband med en tandläkarmottagning och borttagandet av visdomständer är avgiftsfritt.
Får studerande vid Högskolan på Åland använda SHVS-tjänster?
- Studerande vid Högskolan på Åland kan inte använda SHVS tjänster, eftersom deras studeradehälsovård ordnas inte enligt samma lagstiftning som de på fastlandet och därmed behöver de inte heller betala hälsovårdsavgiften.
Hur får jag tillstånd att boka mottagningstid om jag bor på en annan ort än min studieort?
- Då du bokar tid hos SHVS måste du alltid kontakta oss via de riksomfattande servicenumren eller genom SelfChatten. Vid det här skede spelar det ingen roll var du bor.
Hur får yrkeshögskolestuderande som studerar inom hälsovårdsbranschen sin vaccination?
- SHVS ansvarsteamet sköter om alla läroanstaltens behov. Till exempel vaccinationsärenden sköts oftast så att en skötare kommer till det stället där de studerande befinner sig.
Går det att använda SHVS tjänster under sommaren och andra semestertider?
- Du kan använda SHVS tjänster genom året på vardagar. Kortare öppethållningstider förekommer i under vissa helgar som inträffar på vardagar (nyårsafton, skärtorsdag och valborgsafton).
Är det möjligt att komma på distansmottagning då jag är på utbyte eller har arbetspraktik utomlands?
- Vi kan inte på grund av patientförsäkringslagen utföra distansmottagningar om den studeranden befinner sig på utbyte utomlands eller utlandspraktik.
Om hälsovårdsavgiften
Hur stor är hälsovårdsavgiften?
- År 2023 är hälsovårdsavgiften 73,60 euro. Avgiften är 36,80 euro per termin och ska betalas för både vår- och höstterminen. Studerande betalar hälsovårdavgiften som berättigar dem till att använda SHVS tjänster till FPA.
- År 2022 är hälsovårdsavgiften 71,60 euro. Avgiften är 35,80 euro per termin och ska betalas för både vår- och höstterminen. Studerande betalar hälsovårdavgiften som berättigar dem till att använda SHVS tjänster till FPA.
Måste jag betala hälsovårdsavgiften till FPA även om jag inte använder SHVS-tjänster?
- Vi har fått många frågor som handlar om den här frågan och med det här svaret försöker vi svara på dem alla:
- FPA debiterar hälsovårdsavgiften av alla de högskolestuderande som omfattas av tjänsterna. Alla studerande är delaktiga av SHVS-tjänster också de som inte kommer på vårdbesök. SHVS:s roll i studerandehälsovården bygger på lagen om studerandehälsovård för högskolestuderande och Social- och hälsovårdsministeriets Guide för studerandehälsovården. Enligt dessa dokument är SHVS uppgift att anordna hälso- och sjukvårdstjänster till studerande. Därtill ska SHVS främja studerandes hälsa och välfärd på ett mer allmänt plan genom att främja hälsan i studiesamfunden och studiemiljön. Alla studerande drar nytta av de två sistnämna uppgifterna, även de som inte själv kommer på vårdmottagningar. Med andra ord är hälsovårdsavgiften inte enbart en motsvarighet för individens vårdmottagningstjänster utan täcker studerandehälsans kostnaderna på ett bredare perspektiv.
Kommer universitetens läsårsavgifter att vara lika stora trots den summan som vi kommer att betala till FPA?
- Universiteten kräver inte läsårsavgifter av inhemska studerande och sådana studerande som kommer från EU/EES-området. Troligen frågar du om studentkårens medlemsavgift. Studentkåren bestämmer själv om medlemsavgiftens storlek. Du får den bästa informationen om detta från din egen studentkår. Men förhoppningsvis underlättar informationen att hälsovårdsavgiften betalas två gånger i året och engångssumman är under 40 euro.
Vad händer om jag glömmer att betala hälsovårdsavgiften till FPA?
- Den här informationen hittade vi på FPA:s hemsidor:
- Om du inte betalar hälsovårdsavgiften senast på förfallodagen skickar FPA en betalningspåminnelse till dig. Om hälsovårdsavgiften betalas efter förfallodagen tas en fast dröjsmålsavgift ut. Om du inte betalar hälsovårdsavgiften efter att du fått en betalningspåminnelse kan hälsovårdsavgiften och dröjsmålsavgiften kvittas mot studiepenningen utan ditt samtycke. Om hälsovårdsavgiften inte kan kvittas mot studiepenningen överförs hälsovårdsavgiften med stöd av lagen till utsökning.
Varför skickar inte FPA fakturor för hälsovårdsavgiften till de studerande?
- FPA kan inte skicka fakturor till de studerande eftersom det inte finns uppgift om alla betalningsskyldiga studerande före den dag då avgiften förfaller till betalning. Den studerande måste betala hälsovårdsavgiften om han eller hon har anmält sig som närvarande för terminen. Det går dock att anmäla sig som närvarande ännu samma dag som avgiften förfaller till betalning. Förfallodagen för den första avgiften våren 2021 inträffade till exempel 31.1.2021. Om den studerande anmäler sig som närvarande först den dagen måste han eller hon också betala hälsovårdsavgiften samma dag.
- FPA informerar om lagändringen och avgiften på flera olika sätt för att alla studerande som är betalningsskyldiga ska få veta om avgiften.
Mera information på FPA:s hemsida.
Jag har studieplats i två högskolor. Måste jag betala avgiften två gånger?
- Nej, det ska du inte. Hälsovårdsavgiften betalas per studerande, inte per högskola. FPA svarade på frågan här.
Jag vill få befrielse ur betalningsplikten och är av annan åsikt angående min betalningsplikt. Vad kan jag göra?
- Du kan begära ett beslut av FPA angående betalandet av hälsovårdsavgiften.
Jag ska åka utomlands som utbytesstuderande. Måste jag betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande?
Svaret hittades från FPAs ofta frågade frågor spalten:
- Skyldiga att betala hälsovårdsavgiften är de studerande som avlägger en finländsk högskoleexamen och har anmält sig som närvarande under höst- eller vårterminen.
- Om du under din utbytesperiod eller annan studieperiod som avläggs utomlands är närvaroanmäld vid en finländsk högskola, måste du betala hälsovårdsavgiften. Om du har anmält dig som frånvarande behöver du inte betala hälsovårdsavgiften.
- Högskolorna har inte någon enhetlig praxis för om de studerande ska anmäla sig närvarande för den tid som de är utbytesstuderande utomlands.
Ifall hälsovårdsavgiften för höstterminen betalas först i december, kan man använda hälsovårdstjänsterna innan det?
- Hälsovårdsavgiften måste utföras på höst- och vårterminen i enighet med FPA:s betalningstidtabell. Betalningsdatumen varierar enligt när du har anmält dig som närvarande. Ifall du anmäler dig själv som närvarande under höstterminen mellan 1.10-31.12 så betalar du hälsovårdsavgiften senast vid slutet av året. Du kan använda SHVS-tjänster då du är närvaroanmäld.
Kan inkommande utbytesstuderande använda SHVS-tjänster?
- Inkommande internationella utbytesstuderande har inte längre rättigheter att använda SHVS tjänster från sedan 1.1.2021. Läs mera om användarrättigheter.
Får man använda SHVS-tjänster efter man har ut examinerats ifall man har betalat hälsovårdsavgiften ända till slutet av terminen?
- En studerande som har rätt att använda studerandehälsovårdstjänster och har närvaroanmält sig får använda SHVS-tjänster ända till slutet av terminen, även om hen skulle bli utexaminerad under terminen.
Hur ska jag göra om jag avlägger en lägre eller högre högskoleexamen vid en finländsk högskola och jag omfattas av den sociala tryggheten i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Nordirland eller Storbritannien?
Du behöver inte betala hälsovårdsavgiften om ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Nordirland eller Storbritannien ansvarar för din sociala trygghet. Du kan anlita SHVS tjänster även om du inte måste betala hälsovårdsavgiften. När den du besöker SHVS måste du visa upp ditt giltiga europeiska sjukvårdskort (EHIC-kortet). Om den studerande omfattas av den sociala tryggheten i Storbritannien och Nordirland kan hen i stället visa upp sitt Global Health Insurance-kort (GHIC-kortet). Du måste uppvisa ett sjukförsäkringskort vid varje mottagningsbesök, vare besöket sker fysiskt eller på distans. Vid behov kan du uppvisa ett provisoriskt intyg som tillfälligt ersätter sjukförsäkringskortet. Läs mer
Måste jag betala för ett besök hos en specialistläkare eller ett besök på specialistsjukvården om jag får en remiss dit från SHVS?
Ja, en specialistläkare eller specialistsjukvårdare tar ut en besöksavgift enligt sin egen prislista.