Hoppa till verktygsfältet

Recept för bättre sömn – Acceptera inte dålig sömn

Enligt sömnläkaren Henri Tuomilehto är det viktigare än någonsin att tala om god sömn. Belastningen i arbets- och studielivet har ökat, och därför har återhämtning fått ännu större betydelse.

”Kognitivt arbete är mycket mer belastande än fysiskt arbete. Belastningen fortsätter också ofta under fritiden”, säger Tuomilehto.

Henri Tuomilehto anser att digitaliseringen är en av de största orsakerna till att belastningen har ökat. Många tror att de ständigt måste vara anträffbara. Man försöker korrigera tidsbristen genom att göra flera saker på samma gång.

”Samtidigt sover man mindre än någonsin. Båten läcker alltså i båda ändarna!”

Tuomilehto säger att det behövs balans mellan belastning och återhämtning. Om tiden för sömn och återhämtning ständigt är för kort finns det risk för utmattning.

En god nyhet är att vi alla kan utveckla vårt sovande så att det blir bättre.

”Ibland kan man behöva hjälp. Man ska inte nöja sig med dålig sömn. Även svåra situationer kan åtgärdas”, säger Tuomilehto uppmuntrande. Han har utarbetat världens första evidensbaserade systematiska sömnträning.

Sömnläkaren är intresserad av studenternas frågor om sömn

En sovande student, logon av SHVS-dagen och texterna "Torsdagen den 21.3.2024 kl. 14-15" och "Recept för bättre sömn".

Föreläsaren Henri Tuomilehto är sömnläkare, docent, företagare samt facklitterär författare och en av de främsta läkarna i världen inom vård av patienter med sömnstörningar. Han har i 20 års tid forskat om sömn, sömnens inverkan på hälsan och framför allt hur människan själv kan förbättra sin sömn och till och med bota sömnstörningar som redan har uppkommit.

Du kan komma och lyssna på Henri Tuomilehto på Teams-webbinariet som ordnas på SHVS-dagen 21.3.2024 kl. 14–15 på finska. Webbinariet Reseptejä parempaan uneen (Recept för bättre sömn) baserar sig helt på de frågor om sömn som studenter samt högskolornas och studenthälsovårdens anställda har skickat in. Mer information om webbinariet och hur du anmäler dig hittar du på vår finskspråkiga webbplats.

”Jag tycker att det känns mycket betydelsefullt att arbeta bland unga. Jag är väldigt intresserad av vad studenterna funderar på och är intresserade av när det gäller sömnen. Därför tror jag att det här ger en unik möjlighet till gemensam diskussion, säger Tuomilehto förväntansfullt.

Henri Tuomilehto.

SHVS-dagen är en del av stiftelsens jubileumsår

Vi firar SHVS-dagen i mars varje år. Det speciella med SHVS-dagen år 2024 är att det har gått 70 år sedan stiftelsen grundades. SHVS-dagen har nu lyfts upp som ett av evenemangen under jubileumsåret.

Att främja hälsan hos högskolestuderande har alltid varit en central uppgift inom SHVS. På våra webbinarier och i våra kampanjer lyfter vi upp olika hälsofrämjande teman – och denna gång gäller det sömnen. Det lönar sig att lägga Henri Tuomilehtos ord på minnet:

”Sömnen påverkar vår hälsa mer än vi vill tro. Sömn av god kvalitet är den viktigaste enskilda källan till återhämtning och god ork.”

SHVS 70-jubileumsårs logotyp med texten "SHVS, 70, 1954–2024".