Hoppa till verktygsfältet
Alla våra egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på midsommarafton fredagen den 21.6.2024.

Motionera på ett skonsamt sätt

Genom att motionera kan du upprätthålla din hälsa och funktionsförmåga. Motion är ett fungerande och viktigt sätt att lindra stress och tanka energi.

Kroppen behöver vårdande och återhämtande motion, till exempel skogspromenader, rörlighetsträning och stretchning samt lätta och stärkande övningar som förbättrar muskelkonditionen utan stor belastning. Med andra ord sådan motion som gör dig spänstigare och ökar ämnesomsättningen lätt och precis lagom, på ett skonsamt sätt.

Särskilt om du inte har motionerat speciellt mycket tidigare, eller om du inte är van att exempelvis göra övningar som förbättrar muskelkonditionen, ska du börja med lätt och skonsam motion samt lyssna på och respektera din kropp.

Hård träning är alltid en belastning för kroppen. Om du motionerar ”med käkarna sammanbitna” kan du utan att märka det öka din stressbelastning. Samtidigt kan den onödiga spänningen i tuggmusklerna öka risken för muskelspänningar i käkarna, i området runt halsryggen och i nack- och skulderpartiet. Att kraftigt bita ihop tänderna kan dessutom slita på dem. Det är särskilt viktigt att personer som gnisslar tänder också utövar avslappnande, skonsam motion.

Det är viktigt att ibland också slappna av. Avslappning stöder den fysiska återhämtningen och sänker halterna av stresshormoner, som i stället ersätts av hormonföreningar som ger en känsla av lycka och tillfredsställelse.

Om du spänner dig kan det leda till spända muskler, och då minskar blodcirkulationen i armar och ben. Om du däremot slappnar av ökar den perifera cirkulationen, blodkärlen vidgas och andningsfrekvensen, blodtrycket och hjärtfrekvensen går ner.

Avslappning minskar tärande spänningstillstånd och hjälper kroppen att snabbare återfå krafterna. Sömnens och vilans kvalitet förbättras, och du sover djupare och längre. Ämnesomsättningen balanseras. Hälsan och prestationsförmågan förbättras i sin helhet. Förmåga att slappna av kan också vara till hjälp i en tillfälligt belastande situation eller lindra sömnbrist.