Siirry sisältöön

Liiku lempeästi

Liikunnalla voidaan ylläpitää terveyttä ja toimintakykyä. Liikunta on toimiva ja tärkeä keino stressin laukaisuun ja energian tankkaamiseen.

Kehomme tarvitsee huoltavaa ja palauttavaa liikuntaa, esimerkiksi kävelyä metsässä, liikkuuvusharjoittelua, venyttelyä, kevyttä ja vahvistavaa lihaskuntoharjoittelua ilman suurta kuormaa. Sellaista liikuntaa, joka vetreyttää, tehostaa aineenvaihduntaa kevyesti ja juuri sopivalla tavalla, lempeästi.

Varsinkin jos liikuntataustaa ei ole paljon tai et ole tottunut tekemään esimerkiksi lihaskuntoharjoittelua, tulisi liikunnan aloitus tehdä pehmeästi ja lempeästi, omaa kehoa kunnioittaen ja kuunnellen.

Kova treeni on aina rasite keholle. Jos liikut ”hampaat irvessä”, saatat huomaamattasi kasvattaa stressikuormaasi. Samalla turha lihasjännitys puremalihaksissa saattaa altistaa sinua puremalihasten, kaularangan alueen ja niska-hartiaseudun lihasjännityksille. Voimakas hampaiden yhteenpureminen voi lisäksi kuluttaa hampaita. Hampaitaan narskutteleville olisi erityisen tärkeää, että harrastaa myös rentouttavaa, lempeää liikuntaa.

Välillä on tärkeää myös rentoutua. Rentoutuminen tukee fyysistä palautumista, stressihormonien taso laskee ja korvautuu mielihyvää tuottavilla hormoniyhdisteillä.

Jos jännitys kiristää lihaksia, ääreisverenkierto vähenee. Rentoutuessa taas ääreisverenkierto lisääntyy, verisuonet laajenevat sekä hengitystiheys, verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat. 

Rentoutuminen vähentää kuluttavia jännitystiloja ja tehostaa kehon voimavarojen palautumista. Unen ja levon laatu paranee, syvenee ja pitenee. Aineenvaihdunta rauhoittuu. Koko terveys ja suorituskyky parantuvat. Kyky rentoutua voi myös helpottaa tilapäisesti kuormittavaa tilannetta tai univajetta.

https://youtu.be/qPd7uYTzl6g