Hoppa till verktygsfältet
Alla våra egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på midsommarafton fredagen den 21.6.2024.

Ha en trevlig vår fylld av promenader!

Vi har många goda orsaker att promenera och man kan också ha målsättningar med promenaderna. Hur låter de rekommenderade 10 000 stegen? Med vardagliga sysslor får vi ihop ungefär 3000-5000 fotsteg  och om vi tillsätter en rask halvtimmes promenad kan vi tillsätta ungefär 4000 steg i saldot. Då är vi redan nära 10 000 fotsteg.

De positiva fysiska och psykiska effekterna är obestridliga om vi når den här mängden fotsteg.

Som vardagsmotion är promenaderna trevliga eftersom det är ett behändigt sätt att ta sig från plats till plats. Men det är också något man kan syssla med på skoj i gott sällskap eller för att vädra huvudet. Du kan lugna ner nervsystemet genom att promenera.

Promenerandet är också säkert även under koronaepidemin så längde du håller dig till de rekommenderade säkerhetsavstånden. Andra fördelar är att det är enkelt och gratis och passar så gott som alla. Du behöver inte heller sätta allt för mycket tid till det. Du kan till exempel promenera i 10-15 minuters intervall under olika tidpunkter av dagen. Det går att promenera på flera olika sätt ensam eller tillsammans och i olika sammanhang (pendling, med stavar eller utan eller i naturen).

Hjärnan mår bra av att promenera speciellt då hjärnan behöver vädras då och då. Speciellt i då man lever en hektiskt studie- eller arbetsvardag där hjärnan överbelastas av all information. För att hjärnan ska fungera på ett bra sätt måste den tränas och få vila liksom andra delar av vår kropp.

Vardagen innehåller ofta för mycket inomhustid

Utomhustiden kan stanna vid enbart en promenad från busshållplatsen till universitetet och sedan tillbaka till lägenheten. Syrebristen kan leda till trötthet, huvudverk och utsätta oss för lockelsen att äta sockriga läckerheter för att upprätthålla vår energinivå.

En kvarttimmes promenad runt kvarteret kan räcka för att uppfriska oss och en sådan promenad kan till och med resultera i nya insikter, som inte hade varit möjliga om vi hade stannat enbart inomhus.

I tiderna gick filosofer, så som Aristoteles, ofta ut på promenad då nya tankar var påkommande men det var ännu svårt att uttrycka dem. Promenaden aktiverar hjärnans olika delar genom den rörelse som uppstår av både händer och fötter, vilket stimulerar både vänstra och högra delen av hjärnan. Naturen och andra visuella upplevelser uppmuntrar sinnet och avslappnar hjärnan för en stund genom att uppmärksamheten fästs vid annat än de vardagliga bekymren. Du kan fatta beslut eller lösa problem ensam eller med tillsammans med en kompis lättare över en promenad än vid skrivbordet. Du mins saker bättre och idéerna stannar lättare i huvudet efter promenaden.

Beslutet att börja röra på dig mera är det bästa beslutet du kan ta för din egen framtid. Funderar du ännu vilka fördelarna är av en liten promenad? Pröva och akta eftersom du kan bli beroende!

Marjo Tossavainen, Outi Mikkola och Ritva-Liisa Hannula SHVS