Hoppa till verktygsfältet

Under år 2024 kommer vi att publicera 70 hälsotips på denna sida för att hedra att det har gått exakt 70 år sedan Studenternas hälsostiftelse (SHVS) grundades.

Att främja hälsan hos högskolestuderande har alltid varit en central uppgift inom SHVS. På våra webbinarier och i våra kampanjer lyfter vi upp olika hälsofrämjande teman. Denna 70-årssida kommer under hela året att kompletteras med tips från olika evenemang.

Följ även vår evenemangskalender – där hittar du intressanta ämnen att lyssna på nästan året runt.

SHVS 70-års logotyp med texten "SHVS, 70, 1954–2024".

Här är några sömntips, var så god!

Jubileumsfirandet börjar torsdagen den 21.3.2024 med SHVS-dagens webbinarium Recept för bättre sömn. Därför handlar våra första tio tips också om sömn.

1) Sömnen är hjärnans tvättmaskin – slaggprodukter avlägsnas från hjärnan under djupsömnen

Sömnen är oersättlig med tanke på återhämtningen, och den är lika viktig för välbefinnandet som motion och näring. Djupsömnen är särskilt viktig, eftersom hjärnans energilager fylls på under denna. Djupsömnen infaller i början av natten, och därför bör man lägga sig i tid. Man ska inte heller förbise trötthetskänsla på kvällen. Om man missar det egna sömnfönstret kan sömnen utebli i flera timmar.

2) Regelbunden sömnrytm gör dig piggare

Regelbundna rytmer och rutiner är bra för hälsan, och gör att den inre klockan går rätt. Även om man skulle vilja ändra på sömnrytmen under lediga dagar kan det vara värt att testa att till exempel under en månad hålla fast vid samma sömnrytm varje dag. Du kommer förmodligen att känna dig piggare efter det!

3) Vad hjälper när tankarna snurrar och sömnen inte infinner sig?

Övningar i medveten närvaro (mindfulness) kan ha en lugnande effekt när hjärnan går på högvarv. På vår webbplats har vi samlat övningar i medveten närvaro som du kan göra när det passar dig bäst, till exempel vid läggdags på kvällen. Gå och titta!

4) En orosstund kan vara till hjälp om olika bekymmer stör sömnen

När man är trött har bekymren en tendens att växa sig större. Sömnen infinner sig inte om bekymmer fyller dina tankar och du inte har hunnit behandla det som tynger ditt sinne under dagen. Reservera en lugn stund för att ordna upp dina tankar redan på dagen och håll en orosstund:

  • Skriv ner det som tynger ditt sinne.
  • Bredvid bekymret kan du göra en lista över frågor och svar som hjälper dig att reda ut bekymret, till exempel varför du oroar dig över detta och vad du kunde göra för att lösa problemet.
  • Om bekymret återkommer i dina tankar på natten kan du tänka att du redan har behandlat saken under orosstunden.

5) God sömn byggs upp redan under dagen

Sömn kan inte ersättas av något annat, men återhämtning under dagen främjar också god sömn och allmänt välbefinnande. Försök alltså redan under dagen göra något som får dig på gott humör – det kan vara att träffa en god vän, utöva din favorithobby eller till exempel titta på en film.

6) Rör dig tillräckligt

Motionera, men planera in tung träning 3–4 timmar före läggdags.

7) Anpassa ditt sovrum för sömn

En sval, mörk och lugn miljö främjar god sömn.

8) Observera vilken effekt koffein har hos dig

Undvik intag av kaffe och andra produkter som innehåller koffein på kvällen.

9) Man behöver inte vara anträffbar hela tiden

Föreläsaren av SHVS-dagen, sömnläkare Henri Tuomilehto anser att digitaliseringen är en av de största orsakerna till att belastningen har ökat. Många tror att de ständigt måste vara anträffbara. Man försöker korrigera tidsbristen genom att göra flera saker på samma gång. ”Samtidigt sover man mindre än någonsin. Båten läcker alltså i båda ändarna!”

10) Acceptera inte dålig sömn

”Ibland kan man behöva hjälp. Man ska inte nöja sig med dålig sömn. Även svåra situationer kan åtgärdas”, säger sömnläkare Henri Tuomilehto uppmuntrande. Han har utarbetat världens första evidensbaserade systematiska sömnträning.

  • Behöver du fler sömntips? Läs mer under rubriken Hälsokunskap.

Tips för mer välkomnande studerandeevenemang

Temat för den landsomfattande veckan för psykisk hälsa bland studerande (8–14.4.2024) var jämlikhet och social tillgänglighet. SHVS ordnade ett webbinarium där vi diskuterade gemenskapens betydelse i främjandet av psykisk hälsa bland studerande. De tips (11–15) som vi har sammanställt utifrån intervjun med psykolog Julia Sangervo ger vägledning när man vill ordna mer inkluderande evenemang för studerande.

11) Kom ihåg att jämlikhet där funktionsförmågan beaktas inte är enbart hissar och ramper.

När man beskriver den fysiska miljöns lämplighet för människor med olika funktionsvariationer vid ett evenemang, avser man lokalens tillgänglighet.

När man talar om att ha tillgång till avser man också den immateriella miljön, såsom informationsförmedling, uppdateringar på sociala medier, webbplatser, utbud av tjänster och människornas attityder.

Jämlikhet innebär att alla människor har samma värde oberoende av deras kön, ålder, etnicitet eller nationella ursprung, medborgarskap, språk, religion och övertygelse, åsikt, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, sexuella läggning eller någon annan omständighet som gäller en enskild person.

Kontrollera att jämlikheten, lokalens tillgänglighet och tillgången till tjänster i övrigt uppfylls när ni ordnar olika evenemang!

12) Beakta behovet att dra sig tillbaka

I stora folksamlingar kan många av oss bli överstimulerade och ansträngda och behöva en återhämtningspaus. Det här behovet kan vara ännu större till exempel hos personer med neurologiska störningar eller kroniska sjukdomar. Man kan ordna ett avskilt lugnare rum, där deltagarna vid behov kan återhämta sig.

13) Ge drogfria evenemang mer utrymme

Alkoholen har varit fast förankrad i den finländska studerandekulturen, men allt fler använder endast små mängder berusningsmedel eller är helt drogfria. Värna om en atmosfär där drogfrihet inte nedvärderas. Kan det finnas evenemang i händelsekalendern som i princip är drogfria?

14) Ge information om hur man kan ta upp besvärliga situationer

Om det sker något tråkigt i gemenskapen, till exempel ofredande, ska medlemmarna känna till vem som ansvarar för utredning av tvister och med vilka metoder man löser frågan. Till exempel om trakasseriombud har utnämnts för ett evenemang, ska man informera proaktivt om dem till deltagarna.

15) Ge information i förväg

Inte ens goda planer kan förverkligas om deltagarna inte får information om dem. Ju utförligare informationen är om utbudet av tjänster och tillgängliga lokaler, desto lättare är det att delta för dem som behöver denna information!

Tips för att motverka ensamhet

Med inspiration från veckan för psykisk hälsa bland studerande sammanställde vi tips (16–20) på hur man kan försöka minska störande ensamhet.

16) Undvik att beskylla dig själv för din situation.

Du kanske tänker att alla andra hittar sällskap och att du är den enda som plågas av ensamhet. Men det är vanligt att man känner sig ensam under studietiden. Var fjärde högskolestuderande berättar att de känner sig ensamma. Det är alltså inte ditt fel. Att vara medveten om detta kan minska de negativa tankarna, så att du inte drar dig bort från sociala relationer ännu mer.

17) Försök skapa rutiner även för sociala relationer

Särskilt i vänskapsförhållanden och kärleksrelationer förväntar man sig ofta spontanitet. I den stressiga vardagen lönar det sig ändå att skapa rutiner för att upprätthålla sociala kontakter.

  • Kanske ni kan komma överens i kompisgänget om att alltid träffas vid samma tidpunkt en gång i månaden?
  • Om en barndomskamrat som bor långt borta inte tycker om att kommunicera via meddelanden, kan ni kanske komma överens om regelbundna telefonsamtal?
  • Kanske du kunde anteckna ett möte med kamratstödsgruppen en gång i veckan i din kalender?

18) I hobbygäng kan man fylla sina sociala behov.

Vad tycker du om att göra på fritiden? Ta reda på om det är möjligt att utöva hobbyn i grupp! Ett gemensamt intresse ger ett diskussionsämne och då kan det vara lättare att lära känna nya människor. Du kan till exempel gå med i en löpskola, en klubb för brädspel, en litteraturcirkel eller en frivilligorganisation.

19) Det är helt normalt att alla försök att skapa relationer med andra människor inte lyckas.

Om du har försökt närma dig en annan person och hen inte vill fördjupa er relation kan du känna dig besviken. Men det här betyder inte att det inte skulle finnas andra som vill vara din vän eller partner. Bli inte nedslagen. Fortsätt att närma dig sådana personer som du annars skulle vilja umgås med.

20) Kom ihåg att även du har rätt att sätta gränser.

Acceptera inte mobbning, våld eller annat dåligt bemötande från dina kompisar eller din partner med motiveringen att det skulle vara ännu värre att vara ensam än att ha en besvärlig relation. Du förtjänar sällskap som respekterar dig. Du kan säga rent ut om något inte är ok!