Hoppa till verktygsfältet

Under år 2024 kommer vi att publicera 70 hälsotips på denna sida för att hedra att det har gått exakt 70 år sedan Studenternas hälsostiftelse (SHVS) grundades.

Att främja hälsan hos högskolestuderande har alltid varit en central uppgift inom SHVS. På våra webbinarier och i våra kampanjer lyfter vi upp olika hälsofrämjande teman. Denna 70-årssida kommer under hela året att kompletteras med tips från olika evenemang.

Följ även vår evenemangskalender – där hittar du intressanta ämnen att lyssna på nästan året runt.

SHVS 70-års logotyp med texten "SHVS, 70, 1954–2024".

Här är några sömntips, var så god!

Jubileumsfirandet börjar torsdagen den 21.3.2024 med SHVS-dagens webbinarium Recept för bättre sömn. Därför handlar våra första tio tips också om sömn.

1) Sömnen är hjärnans tvättmaskin – slaggprodukter avlägsnas från hjärnan under djupsömnen

Sömnen är oersättlig med tanke på återhämtningen, och den är lika viktig för välbefinnandet som motion och näring. Djupsömnen är särskilt viktig, eftersom hjärnans energilager fylls på under denna. Djupsömnen infaller i början av natten, och därför bör man lägga sig i tid. Man ska inte heller förbise trötthetskänsla på kvällen. Om man missar det egna sömnfönstret kan sömnen utebli i flera timmar.

2) Regelbunden sömnrytm gör dig piggare

Regelbundna rytmer och rutiner är bra för hälsan, och gör att den inre klockan går rätt. Även om man skulle vilja ändra på sömnrytmen under lediga dagar kan det vara värt att testa att till exempel under en månad hålla fast vid samma sömnrytm varje dag. Du kommer förmodligen att känna dig piggare efter det!

3) Vad hjälper när tankarna snurrar och sömnen inte infinner sig?

Övningar i medveten närvaro (mindfulness) kan ha en lugnande effekt när hjärnan går på högvarv. På vår webbplats har vi samlat övningar i medveten närvaro som du kan göra när det passar dig bäst, till exempel vid läggdags på kvällen. Gå och titta!

4) En orosstund kan vara till hjälp om olika bekymmer stör sömnen

När man är trött har bekymren en tendens att växa sig större. Sömnen infinner sig inte om bekymmer fyller dina tankar och du inte har hunnit behandla det som tynger ditt sinne under dagen. Reservera en lugn stund för att ordna upp dina tankar redan på dagen och håll en orosstund:

  • Skriv ner det som tynger ditt sinne.
  • Bredvid bekymret kan du göra en lista över frågor och svar som hjälper dig att reda ut bekymret, till exempel varför du oroar dig över detta och vad du kunde göra för att lösa problemet.
  • Om bekymret återkommer i dina tankar på natten kan du tänka att du redan har behandlat saken under orosstunden.

5) God sömn byggs upp redan under dagen

Sömn kan inte ersättas av något annat, men återhämtning under dagen främjar också god sömn och allmänt välbefinnande. Försök alltså redan under dagen göra något som får dig på gott humör – det kan vara att träffa en god vän, utöva din favorithobby eller till exempel titta på en film.

6) Rör dig tillräckligt

Motionera, men planera in tung träning 3–4 timmar före läggdags.

7) Anpassa ditt sovrum för sömn

En sval, mörk och lugn miljö främjar god sömn.

8) Observera vilken effekt koffein har hos dig

Undvik intag av kaffe och andra produkter som innehåller koffein på kvällen.

9) Man behöver inte vara anträffbar hela tiden

Föreläsaren av SHVS-dagen, sömnläkare Henri Tuomilehto anser att digitaliseringen är en av de största orsakerna till att belastningen har ökat. Många tror att de ständigt måste vara anträffbara. Man försöker korrigera tidsbristen genom att göra flera saker på samma gång. ”Samtidigt sover man mindre än någonsin. Båten läcker alltså i båda ändarna!”

10) Acceptera inte dålig sömn

”Ibland kan man behöva hjälp. Man ska inte nöja sig med dålig sömn. Även svåra situationer kan åtgärdas”, säger sömnläkare Henri Tuomilehto uppmuntrande. Han har utarbetat världens första evidensbaserade systematiska sömnträning.

  • Behöver du fler sömntips? Läs mer under rubriken Hälsokunskap.