Hoppa till verktygsfältet

Den vanligaste orsaken till tandvärk är hål i tanden. Ett djupt hål, d.v.s. karies, irriterar tandpulpan (mjukvävnaden inuti tanden) och får den att värka. Liknande värksymtom kan också orsakas av en djup tandlagning, överbelastning som beror på bettet eller en stöt mot tanden. 

Egenvård 

Som första hjälpen hemma kan du använda värkmedicin, såsom ibuprofen eller paracetamol. Det lönar sig också att prova att trycka ett kalt eller varmt omslag mot det värkande området.

När behövs behandling?

Även om tandvärken skulle lindras är det alltid skäl att utreda orsaken. Det lönar sig att uppsöka vård så snart som möjligt. Om värken åtföljs av kraftig svullnad i ansiktet och/eller om du har sväljningssvårigheter, uppsök genast en akut tandläkarmottagning. 

Behandling

Ett hål i en tand behandlas genom lagning. Om tandpulpan är inflammerad, måste tanden rotbehandlas. Detta sker under bedövning och innebär att pulparummet rensas grundligt och rotkanalen eller -kanalerna utvidgas, behandlas med läkemedel och fylls tätt med rotfyllning. Därefter lagras tanden på normalt sätt. Rotbehandling kräver vanligen flera behandlingsbesök.

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS tandläkare / 29.3.2022