Hoppa till verktygsfältet

Blödning från tandköttet är vanligtvis ett tecken på inflammation. Blödningen i tandköttet som inflammationen ger upphov till är kroppens försvarsreaktion på irritation orsakad av bakterier. Inflammerat tandkött är rött och ofta lite svullet och kan blöda t.ex. vid tandborstning. Tandköttsinflammation kan också orsaka dålig smak i munnen och dålig andedräkt. 

Tandköttsinflammation orsakas av att bakteriebeläggningar, d.v.s. plack, samlas i tandköttskanten eller mellan tänderna. Ibland kan en matbit som fastnat mellan tänderna också orsaka en tandköttsinflammation i ett enskilt tandmellanrum.

Egenvård 

Blödande tandkött kan och ska rengöras. Om tandköttet blöder vid tandborstning, rengör området oftare och noggrannare än vanligt i några dagar. När bakterieirritationen minskar, slutar tandköttet blöda. Under en kort tid (cirka en vecka) kan god rengöring kompletteras med receptfritt klorhexidinhaltigt munskölj som säljs på apotek eller tandborstning med klorhexidingel.

Tandköttsinflammation kan förebyggas med regelbunden och noggrann rengöring av tänderna. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Rengör tandmellanrummen med tandtråd, tandtrådsbygel och/eller mellanrumsborste. Om bakterieplacket ligger på tandytan länge, sedimenteras mineraler från saliven på tandytan. Då bildas tandsten, som inte kan avlägsnas genom tandborstning. 

Rökning försämrar blodcirkulationen i tandköttet och försvagar kroppens immunförsvar. Hos rökare kan tandköttsinflammation framskrida obemärkt, då det inte nödvändigtvis förekommer någon blödning från tandköttet.

När behövs behandling?

Det lönar sig att uppsöka en tandläkare eller munhygienist om blödningen från tandköttet inte går över inom några veckor med noggrann rengöring av tänderna och tandmellanrummen.

Behandling av tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation behandlas genom att bakteriebeläggningen och tandstenen avlägsnas från tandytan på tandläkar- eller tandhygienistmottagningen. Behandlingsresultatet blir inte varaktigt utan egenvård av tänderna enligt anvisningar.  

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS:s tandläkare / 24.2.2023

Dina tjänster

Tidsbeställning
Tidsbeställning
Logga in Self-tjänst
Self-tjänst
Titta på videon
[Hampaiden harjaus -video]
Preliminär information
Klarar tänderna småätande? -testet