Hoppa till verktygsfältet

I början av en inflammation i mungiporna kliar och svider mungiporna. De blir också röda och fuktiga och skorpor bildas. Dessutom uppstår lätt smärtsamma sprickor. Inflammation i mungiporna är vanligare hos ortodontiska patienter. Fetma, diabetes och torr mun gör att människor är mer benägna att få inflammation.  Detta orsakas inte av brist på vitamin B som man ofta tror.

Egenvård

Tvätta mungiporna med vatten och tvål 2–4 gånger om dagen. Skorporna lossnar lättare om ett fuktigt omslag läggs på det inflammerade området i 10–20 minuter före tvätten. Omslaget kan vara en pappershandduk, gammalt handduks- eller lakantyg eller en kompress. 

Torka mungiporna efter tvätten och applicera receptfri hydrokortisonsalva som fås på apotek och innehåller medel som förebygger bakterie- och jästtillväxt. Mungiporna läker vanligen inom 3–7 dagar.

När behövs behandling?

Om inflammationen i mungiporna inte läker inom en dryg vecka, är ensidig, eller om den återkommer flera gånger, är det skäl att uppsöka läkare eller tandläkare inom de närmaste veckorna. Läkaren kontrollerar t.ex. om du har en jästinfektion (torsk) som kräver behandling i munnen. I vissa fall kan jästinfektionen finnas under en tandprotes.

Eventuell jästbehandling som tas via munnen förskrivs utgående från fynden. Det kan också vara fråga om atopisk hud eller någon annan sjukdom som läkaren diagnostiserar och förskriver behandling för. 

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS:s allmänläkare / 9.9.2019