Hoppa till verktygsfältet

Mungiporna blir ofta irriterade särskilt på vintrarna i samband med att läpparna blir nariga. Då svider och rodnar mungiporna, och det kan bildas skorpor och sprickor. Läpparnas och mungipornas position kan påverka benägenheten för att huden mjukas upp och att symtom uppkommer. Tandreglering, diabetes, immunbrist, torr mun och atopisk hud ökar benägenheten för inflammation. I vissa sällsynta fall kan symtomen bero på brist på järn eller B2-vitamin (riboflavin).

Egenvård

Tvätta mungiporna med vatten och tvål 2 gånger om dagen.

Torka mungiporna efter tvätten och applicera receptfri hydrokortisonsalva, och som innehåller ett antibakteriellt medel (klorhexidin) och/eller en lokal kräm för en svampinfektion 2 gånger om dagen i 1–2 veckor. Mungiporna läker vanligen inom en vecka.

När behövs behandling?

Om inflammationen i mungiporna inte läker inom en dryg vecka, är ensidig, eller om den återkommer flera gånger, är det skäl att uppsöka läkare eller tandläkare.. Läkaren kontrollerar t.ex. om du har en jästinfektion (torsk) som kräver behandling i munnen.

Eventuell jästbehandling som tas via munnen förskrivs utgående från fynden. Det kan också vara fråga om atopiskt eksem eller någon annan sjukdom som läkaren diagnostiserar och förskriver behandling för. 

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS:s allmänläkare / 27.2.2023