Hoppa till verktygsfältet
Alla våra egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på midsommarafton fredagen den 21.6.2024.

Alla människor får blåmärken i samband med små skador. Blåmärken beror på att små blodkärl under huden går sönder så att blod rinner ut i det kringliggande området. Det tar en eller ett par dagar innan blodet sprider sig till huden och ett blåmärke syns. I benen kan blodet i ett stort blåmärke på underbenet på grund av tyngdkraften rinna ner till foten, alltså till ett område utanför det ursprungliga skadeområdet.

Blåmärken läker av sig själv. Kroppens ”städarceller” avlägsnar blodet inom en dryg vecka. Blåmärket blir först gulaktigt och försvinner sedan. Om en kraftig stöt orsakar ett stort blåmärke, behöver läkare inte uppsökas enbart på grund av blåmärket. Behovet av läkarundersökning beror på skadans övriga följder.

Benägenheten för blåmärken varierar betydligt mellan olika människor. Hos en del känsliga personer kan blåmärken orsakas av så små stötar att personen inte ens märker dem. Enstaka små blåmärken (diameter under 3 cm) är ingen orsak till oro ens när de verkar ha uppstått av sig själv. Inflammationsdämpande värkmediciner, såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen och ketoprofen, ökar benägenheten för blåmärken. Om en tydlig benägenhet för blåmärken uppträder i samband med användning av ett sådant läkemedel, är det skäl att sluta använda läkemedlet om det är möjligt.

Hos äldre kan blåaktiga blodutgjutningar under huden synas på handryggarna och underarmarna. Orsaken till dessa är att små blodkärl har gått av, vilket beror på att huden blivit skörare och rörligare. Trots att ett sådant blåmärke kan se otäckt ut, är det inte ett tecken på en allvarlig sjukdom och läkare behöver inte uppsökas på grund av det.

När behövs behandling?

Ibland kan blåmärken som bildats av sig själv bero på en koagulationsrelaterad blodsjukdom. Benägenheten för blåmärken kan också ökas av läkemedel som påverkar blodkoagulationen.

Läkarundersökningar behövs i följande situationer:

  • Om flera blåmärken eller ett stort blåmärke (över 3 cm) bildas på huden utan orsak.
  • Om blåmärken bildas utan orsak under användning av det blodförtunnande läkemedlet warfarin (Marevan®).
  • Om du förutom blåmärken har allmänna symtom, såsom försämrat allmäntillstånd, trötthet eller viktminskning.

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS allmänläkare / 29.3.2022

Dina tjänster