Hoppa till verktygsfältet

En typ av fördröjd allergi är kontaktallergi, där allergiframkallande kemikalier orsakar utslag, men inte nässelutslag (urtikaria) eller andnöd.

Man kan inte utgående från symtom och utseende direkt se någon skillnad på ett fördröjt allergiskt kontakteksem och andra eksem, d.v.s. vanliga utslag. Eksemet bryter ut eller förvärras inom 1–7 dagar efter att huden kommit i kontakt med det allergiframkallande ämnet.

Symtom

Utslag eller eksemen orsakar ofta rodnad och klåda, och huden kan vara svullen, fjälla eller gå sönder och utsöndra vävnadsvätska. Även om eksemet uppkommer där allergenen kommit i kontakt med huden kan det också sprida sig till intilliggande hudområden. Det kan vara svårt att identifiera vad som orsakar symtomen, eftersom eksemen kommer och går beroende på när man kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet. De vanligaste orsakerna till allergiskt kontakteksem är parfymer och konserveringsmedel som finns i kosmetika och hygienartiklar samt nickel. Andra allergener är gummikemikalier, innehållsämnen i plaster och lim samt krom- och koboltföreningar. I samband med applicering av lösnaglar eller ögonfransförlängningar kan man få allergiska symtom mot akrylater som är kraftiga kontaktallergener.

Fördröjd kontaktallergi fastställs genom lapptest (epikutantest) som ordineras av en hudläkare. Vid behov görs också ett applikationstest på huden.

Allergiskt kontakteksem kan uppkomma:

  • på ögonlocken, i ansiktet eller på halsen (hårvårdsprodukter, kosmetika)
  • i området runt armhålorna (deodoranter)
  • på händer och handleder (läder, kemikalier, metall, arbetsredskap)
  • nära analöppningen, i ljumskarna (salvor mot hemorrojder, stolpiller och lokala svampläkemedel)
  • på låren och underbenen (strumpor, gummistövlar)
  • på fötterna (metall, gummi, läder, färger, lim, krom, svampläkemedel)

Egenvård

  • Den bästa behandlingen är att undvika hudkontakt med de allergiframkallande kemikalierna.
  • Eksem orsakade av kontaktallergi kan du också behandla själv under ett par veckor med kortisonsalva som kan köpas utan recept på apoteket.
  • Om du misstänker att en viss arbetsuppgift eller ett visst ämne orsakar eller förvärrar eksemen ska du uppsöka läkare. Allergiskt kontakteksem kan bli kroniskt på tre månader. Därför ska du inte vänta för länge med att söka vård och utreda problemen.
  • Om det har konstaterats att du har kontaktallergi t.ex. mot vissa konserveringsmedel eller parfymer som används i kosmetika kan du hitta detaljerad produktinformation om hudvårdsprodukter och kosmetika via informationstjänsten som upprätthålls av Helsingfors Allergi- och Astmaförening rf: www.kosmetiikka-allergia.fi.

Läkare 22.2.2023