Siirry sisältöön

Viivästynyt allergia on kosketusallergiaa, jossa allergiaa aiheuttava kemikaali saa aikaan ihottuman mutta ei urtikariaa eli nokkosihottumaa tai hengenahdistusta.

Viivästynyttä allergista kosketusihottumaa ei oireiden ja ulkonäön perusteella voi suoraan erottaa muista ekseemoista eli tavallisista ihottumista. Ihottuma puhkeaa tai pahenee 1–7 päivässä sen jälkeen, kun allergiaa aiheuttava aine on ollut kosketuksissa ihon kanssa.

Oireet

Ihottuma on usein punoittavaa ja kutiavaa, ja iho voi olla turvoksissa, hilsehtiä tai rikkoutua ja erittää kudosnestettä. Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdasta, se voi levitä myös alueen ympärille. Oireiden aiheuttaja voi olla hankala tunnistaa, sillä ihottuma uusiutuu ja häviää aika ajoin altistuksesta riippuen. Tavallisimpia aiheuttajia ovat kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sisältämät hajusteet ja säilöntäaineet sekä nikkeli. Muita aiheuttajia ovat kumin kemikaalit, muovien ja liimojen aineosat sekä kromi- ja kobolttiyhdisteet. Rakennekynsien ja ripsienpidennysten laiton yhteydessä voi herkistyä akrylaateille, jotka ovat voimakkaita kosketusallergeeneja.

Viivästynyt kosketusallergia todetaan lapputesteillä eli epikutaanitesteillä, jotka ihotautilääkäri määrää. Tarvittaessa tehdään lisäksi käyttötesti iholla.

Allerginen kosketusihottuma voi ilmetä:

  • silmäluomissa, kasvoissa tai kaulalla (hiustenhoitotuotteet, kosmetiikka)
  • kainaloiden seudulla (deodorantit)
  • käsissä ja ranteissa (nahka, kemikaalit, metalli, työvälineet)
  • pakaravaossa, nivusissa (pukamavoiteet, peräpuikot ja paikalliset sienilääkkeet)
  • reisissä tai säärissä (sukat, kumisaappaat)
  • jaloissa (metallit, kumi, nahka, värit, liimat, kromi, sienilääkkeet)

Itsehoito

  • Ihokontaktin välttäminen allergiaa aiheuttavan kemikaalin kanssa on paras hoito
  • Kosketusallergisen ihottuman hoitoon voi käyttää parin viikon ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta.
  • Jos epäilet jonkin tietyn työn tai aineen aiheuttavan tai pahentavan ihottumaa, hakeudu lääkäriin. Allerginen kosketusihottuma voi kroonistua kolmessa kuukaudessa, siksi hoitoon hakeutumista ja asian selvittelyä ei saa viivyttää liian pitkään.
  • Jos sinulla on todettu kosketusallergia esim. jollekin kosmetiikan säilyteaineelle tai hajusteille, löydät yksityiskohtaista tuotetietoa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonnasta: www.kosmetiikka-allergia.fi.

Lääkäri 22.2.2023

Palvelut käytössäsi

Ajanvaraukset
Yhteydenotto-ohjeet