Hoppa till verktygsfältet

Afte är mycket smärtsamma små, ljusa sår i munnens slemhinna. Besväret är vanligt och smittar inte. Sårens storlek varierar från några millimeter upp till två centimeter. I början kan det vara svårt att äta, prata eller rengöra munnen beroende på var afte finns. Afte läker av sig själv inom 1–4 veckor.

Den exakta orsaken till afte har inte kunnat bevisas. De kan utlösas av psykisk stress liksom också av brist på järn, folsyra och vitamin B. Hos kvinnor ger de vanligen symtom i slutet av menstruationscykeln. Återkommande afte kan också stå i samband med en inflammatorisk tarmsjukdom eller celiaki. Dessutom kan vissa födoämnen, såsom citrusfrukter och tomat, bidra till uppkomsten av afte.

Egenvård 

Sköljning av munnen med klorhexidinlösning rekommenderas i den smärtsamma fasen. Också värkmediciner kan användas vid behov. Gel- och spraypreparat som kan påskynda läkningen kan köpas receptfritt. Afte kan också behandlas med inflammationsdämpande buckaltabletter.

Förebyggande

Eftersom det inte är helt känt hur afte uppkommer, kan det också vara svårt att förebygga återfall, och det finns inga helt tillförlitliga metoder för detta. 

Om afte återkommer ofta, är det bra att undvika starkt kryddade och sura maträtter. Det lönar sig också att prova att byta tandkräm om du använt en tandkräm som innehåller natriumlaurilsulfat. Tandkrämer som innehåller natriumlaurilsulfat (många av de vanligaste som säljs i matvaruaffärer) kan öka benägenheten för afte. Tandkrämer som inte innehåller natriumlaurilsulfat och har mild smak säljs på apotek.

När behövs behandling?

Största delen av afte läker av sig själv inom några veckor. Det är skäl att uppsöka vård om såret i munnen inte läker inom tre veckor eller om ätande eller pratande försvåras betydligt. Det finns dock ingen etablerad behandlingsmetod mot afte, utan tid är det bästa botemedlet. 

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS:s tandläkare / 29.3.2022

Dina tjänster