Hoppa till verktygsfältet

Den digitala tjänsten SHVS Näring stöder de studerandes ork

I slutet av förra året lanserade SHVS en ny tjänst på temat näring. Appen finns i dag i tusentals studerandes ficka. Näringsterapeuten Reetta Kinnunen berättar vad det är för en tjänst.

– Det är förargligt att näring och kost så ofta förknippas med enbart viktkontroll, trots att det är fråga om ett väldigt mycket mer mångsidigt ämne.

Det här säger Reetta Kinnunen, som är SHVS första egna näringsterapeut. Utöver sitt övriga arbete ägnar Kinnunen sina arbetsdagar åt tjänsten SHVS Näring. Det är inte fråga om en app för viktkontroll, men vad är det då? 

– Vårt mål är att i förebyggande syfte och på ett mångsidigt sätt lyfta fram näringens betydelse för studieförmågan och välbefinnandet i vardagen.

Applikationen erbjuder en rejäl dos av allt från podcaster till artiklar och färdighetsträning – samt recept som kan tillämpas på både vegetarisk kost och blandkost inte att förglömma. 

– I stället för att bara dela tips hjälper vi de studerande att fundera över sin egen situation och identifiera sina styrkor.

En tjänst som du alltid har med dig

Reetta Kinnunen skulle kunna räkna upp många fördelar med tjänsten SHVS Näring, men en fördel sticker ut mer än de andra: tjänsten erbjuder stöd i rätt tid.

– På grund av långa köer kan det dröja innan man får tid till en hälso- och sjukvårdsmottagning, men appen kan man ladda ner och börja använda genast när man känner att man behöver verktyg som stöd för att göra en förändring.

Något som Kinnunen också ger beröm för är tillgängligheten: den digitala tjänsten kan nå alla SHVS 270 000 studerande runtom i landet. Att dra nytta av digitaliseringen i hälso- och sjukvården är det som gäller nu i dag och i framtiden.

– För en del är tjänsten i sig en tillräcklig hjälp för att främja välbefinnandet, medan den för andra fungerar som ett bra tillägg till kontakterna med hälso- och sjukvården.

Näringen är viktig för den studerandes ork

I fjol publicerade THL undersökningen KOTT 2021, som också belyser högskolestuderandes matvanor. Resultaten är ganska oroande: endast en av fem äter grönsaker och rotfrukter flera gånger om dagen. Omkring hälften äter frukost och lunch på vardagar.

– Frukosten och lunchen är dagens viktigaste måltider. De påverkar koncentrationsförmågan och energinivån under dagen men också i vilken mån vi kvällstid orkar göra sådant som känns trevligt och bidrar till återhämtningen, konstaterar Kinnunen.

Genom valet av näring är det möjligt att förebygga hälsorisker och stödja orken och studieförmågan.

– Funktionella mag-tarmbesvär är vanliga och kan orsaka betydande problem i vardagen. Dessutom har överraskande många studerande ett spänt förhållande till mat, vilket stjäl mycket energi. Appen kan vara till hjälp också när det gäller sådana utmaningar.

De studerande grubblar också över frågor som gäller vikten. Appen erbjuder bland annat färdighetsträning som stöd för viktkontroll.

– Det är inte fråga om något ”gå ner fem kilo på en månad”-program, utan fokus ligger på den studerandes egen situation och på att öva sig i att göra små förändringar. 

Under studietiden skapar många också egna matvanor, som ibland kan avvika mycket från matvanorna i barndomshemmet.

– Att ge stöd med fokus på kost och näring är mycket viktigt vid denna brytningspunkt i livet.

Positiv respons från studerande om tjänsten

Tusentals studerande har redan laddat ner appen. På basis av responsen som SHVS fått har många tagit emot den med glädje. Så här beskriver de applikationen:

Jag tycker om det varsamma sättet att närma sig ämnet, att målet är en bestående livsförändring.

– Den har varit ett bra verktyg för att granska sina matvanor. Jag har också fått många nya tips genom podcasterna.

– Näringsterapeuternas föreläsningar var trevliga, och jag fick mycket ut av dem.

– Jag tycker om texterna som ger tips och information. Jag kan lita på att det är anvisningar som getts av experter.

– Viktkontrolluppgifterna har varit lämpliga.

– Trevligt att jag får gå framåt i egen takt.

Reetta Kinnunen har märkt att olika ämnen intresserar olika studerande.

– En del gillar till exempel matdagboken med foton, medan andra upplever att det är den de använder minst. Tjänstens innehåll är unikt i sin mångsidighet, och jag vågar påstå att där finns något för alla.

När det gäller vad som kunde utvecklas önskar de högskolestuderande ännu mer omfattande innehåll.

– I huvudsak är de ändå nöjda över att tjänsten ger mer genomtänkta verktyg än ”ät mindre och rör på dig mer”-tips, konstaterar Kinnunen nöjt.

Ladda ner appen från webbtjänsten Self.