Siirry sisältöön

Digitaalinen YTHS Ravitsemus -palvelu tukee opiskelijan jaksamista

YTHS julkaisi viime vuoden lopulla uuden ravitsemus-aiheisen palvelun. Äppi löytyy tätä nykyä jo tuhansien opiskelijoiden taskusta. Ravitsemusterapeutti Reetta Kinnunen kertoo, mistä palvelussa on kyse.

– On harmillista, miten usein ravitsemus yhdistyy vain painonhallintaan, vaikka kyseessä on valtavan paljon laajempi asia.

Näin tuumaa Reetta Kinnunen, joka on YTHS:n ensimmäinen oma ravitsemusterapeutti. Muun työnsä lisäksi Kinnusen työpäivät kuluvat YTHS Ravitsemus -palvelun parissa. Kyseessä ei ole painonhallintaäppi, mutta mistä siinä on kyse? 

– Tavoitteenamme on tuoda ennaltaehkäisevästi ja laaja-alaisesti esille ravitsemuksen merkitystä opiskelukyvylle ja arjen hyvinvoinnille.

Sovellus tarjoilee aimon annoksen niin podcasteja, artikkeleita kuin valmennuksiakin – kasvis- ja sekaruokavalioihin sovellettavia reseptejä unohtamatta. 

– Pelkkien vinkkien jakamisen sijaan autamme opiskelijaa pohtimaan omaa tilannettaan ja tunnistamaan vahvuuksiaan.

Palvelu, joka kulkee aina mukanasi

Reetta Kinnunen voisi luetella lukuisia hyötyjä YTHS Ravitsemus -palvelusta, mutta yksi hyöty korostuu eniten: se tarjoaa oikea-aikaista tukea.

– Terveydenhuollon vastaanotoille pääseminen voi kestää jonojen vuoksi, mutta äpin voi ladata käyttöönsä heti, kun kokee tarvitsevansa työkaluja muutoksen tueksi. 

Myös saavutettavuus saa Kinnuselta kehuja: digipalvelu voi tavoittaa valtakunnallisesti kaikki YTHS:n 270 000 opiskelijaa. Digitalisaation hyödyntäminen terveydenhuollossa on tätä päivää ja tulevaisuutta.

– Osalle palvelu itsessään on riittävä apu hyvinvoinnin edistämiseksi, kun taas osalle se toimii hyvänä lisänä terveydenhuollon kontaktien rinnalla.

Ravinnolla on iso rooli opiskelijan jaksamisessa

THL julkaisi viime vuonna KOTT 2021 -tutkimuksen, joka valottaa myös korkeakouluopiskelijoiden ruokailutottumuksia. Tulokset ovat jokseenkin huolestuttavia: vain yksi viidestä syö vihanneksia ja juureksia useita kertoja päivässä. Noin puolet syö arkipäivisin aamiaisen ja lounaan.

– Aamupala ja lounas ovat päivän merkittävimpiä aterioita, jotka vaikuttavat opiskelupäivän keskittymiskykyyn ja vireyteen, mutta myös siihen, miten jaksamme iltaisin tehdä mieluisia ja palauttavia asioita, Kinnunen toteaa.

Ravitsemuksella onkin mahdollista ennaltaehkäistä terveyshaittoja sekä tukea jaksamista ja opiskelukykyä.

– Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä ja voivat merkittävästi haitata arkea. Lisäksi yllättävän monella opiskelijalla on jännitteinen suhde ruokaan, mikä kuluttaa paljon voimavaroja. Näihinkin haasteisiin sovellus voi tuoda apua.

Myös painoasiat mietityttävät opiskelijoita. Sovellus tarjoaa painonhallinnan tueksi muun muassa valmennusta.

– Kyseessä ei ole mikään “laihdu viisi kiloa kuukaudessa ” -valmennus, vaan siinä keskitytään opiskelijan omaan tilanteeseen ja pienten muutosten harjoitteluun. 

Opiskeluaikana moni myös luo omia ruokailutottumuksiaan, jotka voivat poiketa paljonkin lapsuudenkodin tavoista.

– Ravitsemuksen tukeminen tässä elämän nivelvaiheessa on tosi tärkeää.

Opiskelijoilta hyvää palautetta palvelusta

Jo tuhannet opiskelijat ovat ladanneet äpin itselleen. YTHS:n keräämän palautteen perusteella monet ovat ottaneet sen ilolla vastaan. Näin he kuvailevat sovellusta:

Tykkään lempeästä lähestymistavasta, joka tähtää pysyvään elämänmuutokseen.

– On ollut hyvä väline tarkkailla omia ruokailutottumuksia. Olen saanut myös paljon uusia

vinkkejä podcasteista.

– Ravitsemusterapeuttien luennot olivat kivoja ja sain irti niistä.

– Tykkään vinkeistä ja infoa sisältävistä teksteistä. Pystyn luottamaan, että ne ovat

ammattilaisten ohjeita.

– Painonhallintatehtävät ovat olleet sopivia.

– Kiva kun saan edetä omaan tahtiin.

Reetta Kinnunen on huomannut, että erilaiset asiat kiinnostavat eri opiskelijoita.

– Osa tykkää esimerkiksi kuvallisesta ruokapäiväkirjasta, kun taas osa kokee, että sitä tulee käytettyä vähiten. Monipuolisuudessaan palvelun sisältö on ainutlaatuinen, ja uskallan väittää, että siellä on jokaiselle jotakin.

Kehityskohteena korkeakouluopiskelijat toivovat vieläkin laajempaa sisältöä.

– Pääsääntöisesti he ovat kuitenkin tyytyväisiä, että palvelu antaa syvemmin työkaluja kuin “syö vähemmän ja liiku enemmän” -vinkit, Kinnunen iloitsee.

Luo itsellesi tunnukset maksuttomaan sovellukseen YTHS:n Self-verkkopalvelussa.