Hoppa till verktygsfältet

Könssjukdomar är sjukdomar som smittar vid vaginalt och analt samlag och oralsex.
Ibland orsakar könssjukdomar symtom, men oftast är de symtomfria. Symtomfriheten leder i allmänhet till att smittan sprids. Därför finns det alltid en risk för att du har sex med en person som inte vet om sin smitta. Det bästa sättet att ta hand om din sexualhälsa är att använda lämpliga preventivmedel och låta testa dig. Det är bra att komma ihåg att också du själv kan vara den som sprider en smitta utan att veta om det.

Skydda dig mot smitta

Du kan skydda dig effektivt mot könssjukdomar genom att använda kondom under samlag. Även vid oralsex kan du skydda dig med kondom. Om en kvinna är den mottagande parten kan du använda en kluven kondom eller ett speciellt oralsexskydd. För män är kondom förutom ett sätt att skydda sig mot könssjukdomar även det enda preventivmedlet som de själva har kontroll över.

Testning för könssjukdomar 

Könssjukdomar kan testas med urinprov (t.ex. klamydia och gonorré) och blodprov (t.ex. HIV, syfilis, hepatit B, hepatit C). För vissa könssjukdomar (t.ex. herpes och kondylom) finns det ingen enkel testmetod. Virus i herpesblåsor kan konstateras med speciella virustest och diagnosen av kondylom baserar sig vanligen på deras typiska utseende.

Alla könssjukdomar kan vara symtomfria i början. Det är skäl att låta testa dig vid minsta misstanke. Det är bra att låta testa dig också t.ex. när du haft oskyddat sex med någon annan än en stadig partner.

  1. Om du inte har några symtom men vill kontrollera din situation, är ett avgiftsfritt distanstest det enklaste sättet att utreda situationen. Med hjälp av ett avgiftsfritt distanstest får du snabbt svar om misstanke om gonorré eller klamydia. En länk till beställning av ett distanstest finns till höger. Vänligen observera, att könssjukdominfektioner på munnens ellers anusets slemhinnor kan inte testas med distanstest. Om du misstänker en infektion i munnen eller i ändtarmen, kontakta vårdpersonalen för mera infomation.
  2. Om du har symtom eller behöver mer omfattande undersökningar av någon annan anledning, kontakta vårdpersonal som bedömer ditt behov av fortsatt vård. Symtom kan vara sveda vid urinering eller urineringssvårigheter, avvikande flytning från urinröret eller slidan, klåda, sveda, knottror, blåsor eller sårnader i underlivet, smärta i nedre delen av buken och feber. En könssjukdomssmitta kan dock inte diagnostiseras endast utgående från symtom, utan diagnosen baserar sig alltid på laboratorietester. Om du har varit i oskyddad oral eller anal sexkontakt, påpek det i samband med testning. Så kan alla prov tas på rätt ställe.

Behandling

Behandlingen bestäms alltid utgående från den konstaterade sjukdomen. 

Källor: Duodecim, Terveysportti, Lääkärin tietokanta 

SHVS:s allmänläkare / 28.6.2022