Hoppa till verktygsfältet

Inom studenthälsovården är akne, eller finnar som det också kallas, en vanlig orsak till att uppsöka en allmänläkare. Aknepatienter utgör en stor del av patienterna också hos hudspecialister. För en del är akne inte bara ett kortvarigt kosmetiskt problem under puberteten, utan den kan fortsätta under hela ungdoms- och vuxenlivet om den inte behandlas.

Akne kan delas in i tre huvudtyper enligt hudförändringarnas svårighetsgrad och typ. Behandlingsförloppet och valet av medicinering är olika för alla tre typers akne.

Aknetyper och deras karakteristiska drag

Icke-inflammatorisk Svarta eller vita pormaskar (öppen eller tilltäppt komedon), icke-inflammatoriska blemmor
Inflammatorisk Pormaskar och inflammerade variga blemmor
Svår, djup akne Djupa varhärdar, hålrum, bildar ärr

Egenvård av akne

 • Aknehud tål oftast bra vanlig tvätt med vatten eller pH-sänkande rengöringsmedel. Överdriven tvättning torkar däremot ut huden och kan även irritera aknen.
 • Kosmetika behöver inte undvikas helt och hållet, men det är viktigt att välja produkter noggrant. Feta, täckande och oljiga krämer och solskyddsprodukter som täpper till hudens porer förvärrar akne.
 • En hudrengöring utförd av en kosmetolog kan vara nyttig på kort sikt som tillägg till annan aknebehandling.
 • Det lönar sig inte att tömma pormaskar på egen hand. Inflammerade hudförändringar mår speciellt dåligt av att klämmas – hudens inflammationsreaktion blir oftast bara värre.
 • Preparat för lokalbehandling är en viktig del av egenvård av akne.
  • Preparat för lokalbehandling används vanligen för att behandla hela det hudområde som har aknesymtom.
  • Irritationssymtom i början av behandlingen är mycket vanligt. De går vanligen över när huden vänjer sig vid lokalbehandlingen.
  • Om huden torkar eller blir röd, kan intervallet mellan behandlingsgångerna förlängas eller pauser hållas i behandlingen. Fuktkräm kan också appliceras på huden genast när aknepreparatet torkat.
  • Preparat för lokalbehandling fås på apotek också receptfritt. En del kräver dock recept som läkare skriver ut.

När behövs behandling?

Det lönar sig att söka läkarhjälp mot akne när symtomen är besvärliga och stör vardagslivet. Vanligen ansvarar en allmänläkare för behandlingen av akne. Vid behov kan allmänläkaren remittera patienten till fortsatt behandling hos en hudspecialist.

Behandling av akne

Behandlingen väljs alltid utgående från typen av akne och på det sätt som läkaren och patienten i samråd tycker är bäst. Syftet med aknebehandlingen är att kontrollera talgproduktionen, mjuka upp keratinproppen (förhorningen) samt minska bakterietillväxten och hudinflammationen. Det finns flera olika läkemedels- och behandlingsalternativ för behandling av akne. När ett lämpligt preparat hittats, lindras aknen hos största delen av patienterna.

 • Lindriga former av akne behandlas med lokalbehandling. Om lokalbehandlingen inte hjälper inom några månader, byter man preparat eller går över till medicinering i tablettform. Om lokalbehandlingen har god effekt, fortsätter den som underhållsbehandling i flera månader eller t.o.m. år. Om du planerar graviditet, diskutera fortsatt lokalbehandling under graviditeten med läkare.
 • För svårare former av akne väljs genast i början av behandlingen läkemedel som tas via munnen. Den vanligaste behandlingen i tablettform är en antibiotikakur som pågår i flera månader. Denna behandling kombineras alltid med lokalbehandling som fortsätter efter att antibiotikabehandlingen avslutats.
 • Effekten av både antibiotika- och lokalbehandling är tillfällig – preparatet hjälper endast så länge det används.
 • Hos kvinnor kan akne behandlas med hjälp av p-piller som har en lugnande inverkan på aknen. Vid behov kan alltså samma läkemedel användas både för behandling av hudproblem och som preventivmedel.
 • Hudspecialister kan förutom de tidigare nämnda behandlingarna använda en effektiv tablettmedicinering (isotretinoin) i svåra, utdragna fall eller akne som inte reagerar på annan behandling. Under behandlingen måste begränsningarna i användningen av den beaktas noggrant – bland annat är det absolut förbjudet att använda läkemedlet under graviditet och graviditet måste undvikas i ytterligare en månad efter att kuren avslutats. Dessutom orsakar användning av isotretinoinbehandling bland annat torr hud och torra ögon som biverkning. En hudläkare uppföljer förverkligandet av isotretinoinbehandlingen under hela kuren. Svaret mot läkemedel som innehåller isotretinoin är vanligen utmärkt och biverkningarna hålls under kontroll med lämplig dosjustering.

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS:s hudläkare / 1.12.2019