Internet och tidningarna svämmar över av bantningstips och dieter som uppmanar oss att rensa bort olika typer av födoämnen ur kosten – ibland rentav många födoämnen på en gång. Men att följa denna typ av råd leder ofta bara till besvikelse och en känsla av misslyckande.
”Att enbart fokusera på viktminskning hjälper en inte med bestående viktkontroll”, konstaterar Anette Palssa, legitimerad näringsterapeut, som kommer att tala under SHVS webbinarium ”Lupa syödä!” (”Lov att äta!”) i oktober.
Enligt Palssa börjar allt med ett sunt förhållande till mat och den egna kroppen, och därför vill hon under sin föreläsning i oktober fokusera på att minska de skuldkänslor som så ofta är förknippade med ätande.
”Varje kropp är värdefull. Viktkontroll är möjligt endast genom kroppspositivitet.”

Viktigt att lyssna på sin kropp
Anette Palssa betonar hur viktigt det är att lyssna på sin kropp: Vad behöver min kropp nu – är det dags att vila, motionera, äta? Är jag hungrig eller mätt?
”När man klarar av det här största delen av tiden hjälper detta redan i sig med viktkontrollen!”
Man kan stärka kopplingen mellan kroppen och sinnet genom att börja göra några kloka val. För det första är det bra att börja med små och uppnåeliga mål. Livsstilsförändringar tenderar att lyckas bättre när man börjar med små steg. Små justeringar beträffande matval, sömn och motion kan främja viktkontrollen.
Regelbundna måltider är viktiga
Ett viktigt sätt att stödja bestående viktkontroll är att äta regelbundet. För en person som försöker gå ner i vikt kan det i själva verket komma som en överraskning att hen, åtminstone tidvis, rentav borde äta mer än tidigare – inte mindre.
När man är hungrig gör man lätt dåliga val.
”Väldigt många äter alltför lite och för ensidigt. De kanske också hoppar över frukosten. Och när man är hungrig är man i den miljö vi lever i nu också mer benägen att välja sådan mat som livsmedelsindustrin gärna vill sälja till oss.”
Man kan också försöka äta mer av sådan mat som mättar längre: mat som innehåller fibrer och proteiner samt frukt och grönsaker. Men det finns ingen orsak att strikt dela in mat i hälsosam och ohälsosam. Ibland är det läge att njuta av godsaker – särskilt av sociala orsaker.
”Ibland är det bättre att gå ut och ta en pizza med en kompis än att stanna hemma och laga mat och äta sallad och tofu ensam”, påpekar Palssa.
Hälsä genom små handlingar -temaveckan 29.9.– 3.10.2025
Temat för Hälsä genom små handlingar studentvälmåendeveckan 2025 är hälsosam viktkontroll. Veckans huvudevenemang är Anette Palssas Lupa syödä! (Tillåtelse att äta!) -webbinarium. Under temaveckan kommer SHVS också att arrangera fyra ”Fråga experten”-webbinarien, där studenter kan skicka in frågor i förväg. Ämnena för dessa evenemang inkluderar förhållandet mellan viktkontroll och ätstörningssymptom, vård av kroppsförhållandet, att hitta glädjen i att röra sig och kostens betydelse för tanderosion.
Under temaveckan kommer vi också att publicera information om hälsosam viktkontroll på SHVS sociala mediekanaler och webbplats. Dessutom kommer några av SHVS servicepunkter att arrangera egna evenemang under veckan, antingen vid servicepunkterna eller på universitetscampus.