Hoppa till verktygsfältet
Det finns en störning på vår webbplats just nu: de svenska och engelska serviceställesidorna visas tyvärr inte. Vid behov se kontaktuppgifterna på den finska webbplatsen yths.fi/palvelupisteet. Vi beklagar eventuella besvär. Kolla de finska serviceställesidorna.

“Appen SHVS Näring har något för alla”

I slutet av förra året lanserade SHVS en ny app med fokus på näring. Appen används redan av tusentals studerande. Till den gruppen hör också Marja, Jenny, Jyri och Heidi, som rekommenderar SHVS Näring för alla studerande som ett stöd för välbefinnande i den stressiga studievardagen. Läs mer om deras användarerfarenheter av appens fyra coachningsprogram.

Viktkontrollprogrammet var en positiv överraskning för Marja

Marja, som avlägger en högre yrkeshögskoleexamen i företagsledning och ‑utveckling, började använda appen SHVS Näring i våras.

“Det gjordes reklam för appen på SHVS webbplats, och jag tänkte att det här kunde vara ett bra tillfälle att fundera över mina kostval. Det är ganska lätt att lura sig själv, så jag ville få en bättre uppfattning om vad jag egentligen äter”, berättar Marja.

Marja valde det fyra veckor långa coachningsprogram som har viktkontroll som tema. Programmet hjälper deltagarna att fundera över vad viktkontroll betyder i den egna vardagen samt att lära sig kontrollera vikten på ett sätt som passar dem. Särskilt intresserad var Marja av appens matdagbok, som bygger på foton.

“Jag hade redan erfarenhet av andra dagböcker och appar för viktminskning. Jämfört med dem var SHVS Närings program för viktkontroll en positiv överraskning. Det fokuserar inte på kaloriräkning, och det känns enkelt och modernt att ta foton i stället för att skriva ner saker. Det händer lätt att man avbryter program som bygger på skrivande om man har tidsbrist, men att ta ett foto går snabbt och man ser lätt portionsstorleken och blir medveten om vad man faktiskt äter”, säger Marja.

Marja har främst använt appens matdagbok och tittat på webbinarier, men hon uppskattar det mångsidiga innehållet, som bland annat innefattar podcaster och matrecept. Hon har också idéer om hur appen kunde utvecklas.

“Det är lätt att bokföra vad man ätit i appen då man bara behöver kryssa för alternativ i en lista, men listan kunde vara lite längre. Dessutom skulle jag gärna ta emot någon typ av feedback – till exempel ett veckosammandrag skulle vara motiverande. Näringsterapeuternas tjänster kunde lyftas fram bättre i appen. Och om näringsterapeuterna ordnade livesändningar skulle jag definitivt delta i dem”, säger Marja.

Coachningsprogrammet hjälper deltagarna att öva sig i viktiga färdigheter som möjliggör en livsstilsförändring och att utvärdera sina handlingar på ett objektivt och uppmuntrande sätt. För Marja har coachningsprogrammet gett fina resultat.

“Jag fäster nu mycket mer uppmärksamhet vid mattider och vid vad jag äter. Det har skett förbättringar speciellt när det gäller mina frukostvanor: numera äter jag frukost regelbundet. Jag tog en paus från viktkontrollprogrammet under sommaren men kommer att fortsätta använda det nu i höst.”

Heidi insåg något viktigt om sin relation till mat

Heidi, som snart blir färdig socionom, började använda SHVS Näring för att förbättra sin relation till mat. Den hade tidigare varit komplicerad och lett till en betydande viktuppgång. Även om situationen hade stabiliserats ville hon skapa en sundare attityd till mat.

Coachningsprogrammet Relationen till mat hjälper deltagarna att se över sina tankar och känslor relaterade till mat. De får också praktiska tips om flexibelt ätande. Coachnings­programmet omfattar en podcast, en föreläsning, texter och uppgifter. Enligt Heidi får coachningsprogrammet en att verkligen fundera över sina känslor och rutiner, och det är just det som gör programmet så bra och samtidigt så utmanande.

“Det fanns mycket olika material att välja på. Även om man inte måste gå igenom allt på en viss tid hade jag som en studerande och arbetande mamma inte alltid tillräckligt med tid för uppgifterna och egen reflektion. Jag upplevde också att de emotionella uppgifterna var ganska utmanande, och ibland skulle jag ha behövt någon att gå igenom olika frågor med.”

Syftet med coachningsprogrammet är att hjälpa deltagarna att identifiera tankar och känslor relaterade till den egna kroppen och de egna matvanorna och att erbjuda dem verktyg för att se över sin relation till mat. Programmet gav Heidi en viktig insikt, som har varit till hjälp i vardagen.

“Jag brukade äta godsaker för att lindra stress och dåligt humör. Om jag nu blir sugen på godsaker stannar jag upp och analyserar mina känslor.”

Jenny fick hjälp med att lugna sin stressmage

För en aktiv idrottare som spelar ishockey är hälsosam kost en viktig del av vardagen. Därför var olika kostrelaterade appar redan bekanta för barnmorskestuderanden Jenny när hon började använda SHVS Näring, som hon fick upp ögonen för på SHVS webbplats. Först använde Jenny appen i sina studier, men hon märkte snart att hon också hade nytta av appen i sin egen vardag.

“Stress har alltid gett mig problem med magen. Tentor och andra spännande händelser får magen att bubbla, och då är det svårt att äta, förklarar Jenny.”

Målet med appens coachningsprogram Lugna stressmagen är att öka kunskapen om funktionella tarmbesvär och om vilken inverkan kosten har på dessa samt att ge verktyg som stöder egenvård. Programmet behandlar teman som att leva ett regelbundet liv, äta fibrer och grönsaker och undvika vissa födoämnen. Varje vecka ingår också mindfulnessövningar som lugnar kroppen.

“Programmet innefattade många teman i olika former, från podcaster till avslappnings­övningar. Själv väntade jag ivrigt på tips om vad och hur jag kan äta trots nervositeten, och programmet var faktiskt till hjälp. Om man är hungrig men samtidigt har svårt att äta gör man lätt dåliga matval och stoppar i sig choklad eller bullar. Tips på enkla och snabba mellanmål hjälper en att göra bättre val.”

Jenny rekommenderar coachningsprogrammet för alla vars mage lätt reagerar på stress. Hon tänker själv fortsätta använda matdagboken som ett stöd i vardagen.

“Matdagboken hjälper mig att se till att jag äter någonting trots att magen bubblar. Den fungerar också som en väckarklocka ifall jag bara ser foton på choklad i dagboken.”

Coachningsprogrammet Att orka med vardagen underlättade Jyris vardag under coronatiden

Jyri inledde sina studier i Jyväskylä under coronaviruspandemin. Vardagen var påfrestande, de sociala kontakterna nästan obefintliga, och studierna sköttes hemma på distans. Under den andra coronavåren beslöt Jyri att ta vara på all hjälp som fanns tillgänglig för att klara av vardagen.

“Jag sökte aktivt efter hjälp för att klara av coronatiden, och när jag läste om appen SHVS Näring bestämde jag mig för att ta vara också på den här möjligheten”, berättar Jyri.

Appens coachningsprogram Att orka med vardagen hjälper deltagarna att skapa nya matrutiner som ökar energinivåerna och välbefinnandet. Det fyra veckor långa programmet tar upp teman som färgrik mat, regelbundna måltider, sömn och vila samt känsloätande.

“Coachningsprogrammet var lite som att följa en stig. Jag fick uppgifter eller information om olika teman tre gånger i veckan. Vissa delar blev ogjorda för att det inte kom något meddelande om det nya innehållet eller för att jag inte hann sätta mig in i det. Jag tyckte att takten på det hela taget var ganska lämplig. Det är bra när det finns mycket material, så kan man välja ut det som passar en själv. Jag tyckte till exempel att det kändes konstigt att ta foton av måltider men gillade de informativa texterna.”

Jyri studerar datateknik och är därför väl insatt i appvärlden. Han tyckte att SHVS Näring var tekniskt välfungerande och hade heller inga problem med att använda den med en lite äldre smarttelefon.

“Det var lite osmidigt när man skulle använda mätinstrumenten och påminnelserna, men i huvudsak fungerade allt bra. Särskilt nöjd var jag över att appen var på finska, eftersom de flesta apparna är på engelska.”

Vardagen håller på att återgå till det normala, och Jyri har nu deltagit i den första live­föreläsningen under sin studietid. SHVS Näring var ett viktigt stöd under coronatiden, och Jyri tänker fortsätta använda appen.

“Appen har varit och är fortfarande till hjälp. Jag kunde säkert ha varit en aktivare deltagare, men jag tänker som så att varje gång jag öppnade appen var det en positiv handling, som styrde mina tankar i rätt riktning.”

Studerande visar SVHS Näring appen från sitt telefon.