Hoppa till verktygsfältet

Stukning av vristen är en vanlig idrottsskada. Om det finns en tydlig skada på ledbandet, uppkommer också svullnad och ett blåmärke på området. Om du inte kan stödja på foten på grund av smärta eller om knackande på benen i vristen med en fingerspets gör ont, kan det vara fråga om en benskada. Om dessa symtom inte förekommer, är sannolikheten för fraktur rätt liten. Tecken på att vristen har läkt är smärtfrihet samt återställd rörlighet och muskelkraft. 

Egenvård

  • Första hjälpen består av tre huvudprinciper: kompression, kylbehandling och högläge.
    • Kompression: Anlägg kompression på det skadade området så fort som möjligt genom att pressa med händerna, en halsduk eller ett förband.
    • Kylbehandling: Lägg något kalt såsom isbitar, snö, en påse frysta grönsaker eller en kylpåse direkt på det skadade området eller doppa foten i kallt vatten i 15–20 minuter åt gången. Fortsätt vid behov med detta med 2 timmars mellanrum. Lägg gärna t.ex. en handduk mellan kylpåsen och huden för att minska risken för en köldskada. Under det första dygnet är det bra att fortsätta kylbehandlingen med täta mellanrum.
    • Högläge: Stöd benet i högläge i 45 graders vinkel så att vristen befinner sig ovanför hjärtat. Benet ska vara i högläge så ofta som möjligt under det första dygnet efter stukningen.
  • Det lönar sig att fortsätta med kylbehandling och högläge i 2–3 dygn om svullnaden är kraftig. Använd kylbehandling vid behov också senare om belastning leder till svullnad. 
  • Använd vid behov kryckor i 2–4 dygn och sedan ett vriststöd som hindrar sidovridningar i några veckor. 
  • Rehabilitera vristen progressivt så att övningarnas svårighetsgrad ökar när rehabiliteringen framskrider.

När behövs behandling?

  • Om en sträckningsskada förknippas med betydande svullnad, blödning under huden, smärta när du stödjer på foten eller ömhet vid knackande på benen i vristen, måste vristen undersökas av vårdpersonal.
  • I vissa situationer kan vristen kräva fysioterapi för att rehabiliteras ordentligt. Då är det viktigt att tillsammans med vårdpersonal utreda när det är lämpligt att börja med fysioterapiövningarna. I en del fall kan fysioterapi inledas först när du kan stödja på foten helt eller nästan utan smärta. 

Källa: Duodecim

SHVS:s fysioterapeut / 4.7.2023

Dina tjänster

Acceptera alla kakor för att se inbäddat innehåll. Ändra kakor