Siirry sisältöön
Kaikki YTHS:n omat palvelupisteet, SelfChat ja valtakunnalliset puhelinpalvelut ovat kiinni itsenäisyyspäivänä perjantaina 6.12.2024. Palvelemme jälleen normaalisti maanantaina 9.12.2024. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Nilkan nyrjähdys on yleinen urheiluvamma. Jos nivelsiteessä on selvä vaurio, alueelle tulee myös turvotusta ja mustelma. Jos painon laskeminen jalalle ei kivun vuoksi onnistu tai luiden koputtelu sormenpäällä aristaa, on luun vaurio mahdollinen. Jos mainittuja oireita ei ole, murtuman mahdollisuus on varsin pieni. Paranemisen merkkejä ovat kivuttomuus, liikelaajuuden ja voiman palautuminen.

Itsehoito

  • Ensiavuksi kylmä, koho ja kompressio eli niin sanottu kolmen K:n sääntö:
    • Kompressio: Purista vamma-aluetta mahdollisimman pian, joko käsin, kaulaliinalla tai sideharsolla.
    • Kylmähoito: Laita vammakohdan päälle kylmää, kuten jääpaloja, lunta, pakastevihannespussi, kylmäpakkaus. Vaihtoehtoisesti jalan voi laittaa myös kylmään veteen. Kylmähoitoa jatketaan 15–20 minuutin ajan ja sitä jatketaan tarvittaessa 2 tunnin välein. Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on hyvä laittaa esimerkiksi pyyhe, jotta pienennät riskiä saada ihon paleltumavamma. Ensimmäisen vuorokauden aikana kylmähoitoa kannattaa jatkaa tiuhaan.
    • Kohoasento: Tue raaja kohoasentoon sydäntä ylemmäksi 45 asteeseen ja pidetään siinä mahdollisimman usein ensimmäisen vuorokauden aikana.
  • Jalan kylmähoitoa ja kohoasentoa kannattaa jatkaa 2–3 vuorokautta, jos turvotus on voimakasta. Käytä kylmähoitoa tarvittaessa myöhemminkin, jos turvotusta esiintyy rasituksen jälkeen. 
  • Käytä tarvittaessa kyynärsauvoja 2–4 vuorokauden ajan, minkä jälkeen jatka vielä liikkumista nilkan sivuliikkeen estävän tukisiteen kanssa parin viikon ajan. 
  • Kuntouta nilkkaa nousujohteisesti siten, että harjoitteiden haastavuus lisääntyy kuntoutumisen edetessä.

Milloin hoitoon

  • Jos venähdysvammaan liittyy huomattavaa turvotusta, ihonalaista verenvuotoa, kipua astuessa tai koputteluarkuutta luissa, on nilkka syytä tutkituttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisella.
  • Joissain tilanteissa nilkka saattaa tarvita fysioterapiaa kuntoutuakseen kunnolla. Tällöin on tärkeää selvittää yhdessä terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa, milloin on sopiva aika aloittaa fysioterapiaharjoittelu. Osassa tapauksista fysioterapian aloittaminen saattaa olla mahdollista vasta, kun painon varaaminen jalalle on kivutonta tai lähes kivutonta. 

Tietolähde: Duodecim

YTHS Fysioterapeutti / 4.7.2023

Palvelut käytössäsi

Hyväksy kaikki evästeet nähdäksesi upotetut sisällöt. Vaihda evästeasetuksia