Riskkonsumtionen av alkohol ökade med fem procentenheter bland kvinnorna från 2021 till 2024. Förändringen sågs särskilt bland kvinnor i åldern 22–24 år. Bland männen var riskkonsumtionen av alkohol oförändrad. Detta framkommer i Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT) som THL genomförde förra året. Enkäten besvarades av 3 600 högskolestuderande våren 2024.
Riskkonsumtion förekom hos nästan en tredjedel av studerandena: hos cirka 33 procent av männen och hos cirka 28 procent av kvinnorna. Bland kvinnor under 24 år var riskkonsumtion av alkohol vanligare än bland kvinnor över 25 år. På samma sätt var riskkonsumtion av alkohol mindre vanlig bland män i åldern 30–34 år än bland yngre män.
Rikligare alkoholkonsumtion framkom under de första studieåren
Bland studerande har alkoholkonsumtionen en stark koppling till studerandeevenemangen. Särskilt under de första studieåren, då evenemang som stöder gruppbildning ordnas, är alkoholkonsumtionen större. Senare under studierna är alkoholkonsumtionen ofta måttligare.
Men under det senaste årtiondet har man också observerat att andelen studerande som är nyktra eller använder endast små mängder alkohol har ökat. “Numera behöver man inte förklara alkoholfritt deltagande i evenemang lika mycket som förr, och utbudet av rusmedelsfria alternativ har blivit allt större”, berättar SHVS hälsovårdare Maarit Leino.
En del studerande kan dock ha en snedvriden uppfattning om måttligheten i sin alkoholkonsumtion. ”När man ställer frågor om alkoholkonsumtion och antal portioner konstaterar många att de använder alkohol på samma sätt som de andra. Slutligen kan det framkomma att mängderna är förvånansvärt stora.”
Alkoholkonsumtionen har ett starkt samband med andra hälsoproblem
Vid SHVS ställer vi frågor om alkoholkonsumtionen i samband med olika mottagningssituationer. Vi diskuterar ämnet till exempel när vi går igenom kostvanor, psykiska utmaningar eller ensamhet med studerande. ”På mottagningen kan vi tillsammans med studerande diskutera hur användning av alkohol kan påverka bland annat sömnproblem och utmaningar med tidsanvändningen. Studerandena tänker inte alltid på detta när man pratar om alkoholkonsumtionens effekter,” säger Leino.
SHVS erbjuder stöd för minskad alkoholkonsumtion
Vid SHVS samarbetar olika yrkesgrupper och i ärenden som gäller alkoholkonsumtion kan vi konsultera till exempel läkare och psykiatrisk sjukskötare.
Studerandena är mycket motiverade till förändringar som förbättrar livskvaliteten. ”Om behov av en mer omfattande granskning av alkoholkonsumtionen framkommer på mottagningen, är många studerande beredda att göra förändringar i sina levnadsvanor. De vill verkligen medverka till positiva förändringar,” konstaterar Leino.