Hoppa till verktygsfältet
Alla SHVS egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på självständighetsdagen, fredagen den 6.12.2024. Vi betjänar normalt igen måndagen den 9.12.2024. Glad självständighetsdag!
Söker du information om influensavaccinationer vid SHVS? Kolla ortspecifik information här.

Samråd om studerandehälsa är till hjälp när hälsoskäl påverkar studier

En allvarlig sjukdom eller ett långvarigt hälsoproblem påverkar ofta studierna. ”Studerande pratar ofta om den skamen som är förknippad med långsam studietakt. Men det är naturligt att psykisk eller fysisk belastning påverkar studieförmågan”, säger SHVS psykiatriska sjukskötare Katri Muranen.

”Vid en utmanande livssituation som påverkar studieframgången eller efter en längre sjukledighet är det dock möjligt att få stöd. En stödform är samråd om studerandehälsa, där man söker lämpliga metoder för att den studerande åter ska komma in i studierna.”

Samrådet kan behövas i vilken fas av studierna som helst. Enligt Muranens erfarenhet medför prestationssätt som kräver mycket självständigt arbete och stora helheter lättare situationer där en sjukdom hämmar studieförmågan. ”Exempel på sådana examensfaser är lärdomsprov”, påminner hon.

Komma ifatt i studierna med individuella lösningar

Vid samråd om studerandehälsa möts den studerande, en representant för högskolan och en representant för SHVS. Syftet med samrådet är att utreda hur den studerandes nedsatta studieförmåga framkommer i studierna. Det viktigaste är att hitta lösningar som hjälper den studerande framåt.

SHVS representant upprättar en promemoria över mötet, som hen skickar endast till den studerande. I promemorian antecknas samrådets förlopp och den plan som gjorts upp för främjande av studierna.

Åtgärder som man kommer överens om vid samråd om studerandehälsa är till exempel:

  • Den studerande söker på grund av sitt hälsotillstånd rätt till anpassning, såsom tilläggstid för genomförande av uppgifter.
  • Den studerande deltar i en stödgrupp för främjande av studierna. Sådana grupper ordnas till exempel i högskolor och studentorganisationer.
  • Den studerande och handledaren för slutarbetet diskuterar regelbundet hur slutarbetet framskrider.

Man kan förbereda sig inför samrådet och behöver inte tala om allt

Ett samråd om studerandehälsa kan vara en spännande och till och med skrämmande tanke. ”Vi går ofta igenom samrådets förlopp och dess betydelse i förväg, särskilt tillsammans med studerande som har social ångest”, berättar Muranen. ”Det här gör att man känner sig mer förberedd och förhoppningsvis mindre spänd.”

Samråden ordnas vanligen som videomöten, vilket också kan vara lättare för den som känner sig spänd. Om den studerande vill ha tilläggsstöd vid mötet kan hen välja en stödperson som är med på mötet.

”Stödpersonen kan till exempel sitta i samma rum som den studerande, om hen så önskar. Stödpersonen behöver dock inte synas i kameran”, tipsar Muranen.

Katri Muranen betonar att det viktigaste målet med samråd om studerandehälsa är att förbättra studieförmågan.

”Hälsotillståndet och annan känslig information behandlas endast i den omfattning som den studerande själv vill. Under samrådet behöver man inte heller förklara sin livssituation i övrigt, till exempel hur studieförmågan påverkas av arbete vid sidan av studierna”, preciserar Muranen.

Att upprätthålla en dialog är viktigt

Målet är att dialogen mellan den studerande och högskolan ska fortgå aktivt även efter samrådet. SHVS upprätthåller också vårdrelationen med den studerande, om hen behöver hälsovårdens stöd för anknytning till studierna.

”En uppföljningstid bokas vanligen strax efter samrådet för uppföljning av genomförandet av den överenskomna planen. Ibland är det tillräckligt att återupprätta dialogen mellan högskolan och den studerande. Men ibland behöver den studerande hjälpmedel, tilläggstid eller andra specialarrangemang”, berättar Muranen.

Den artikeln använde som bakgrundmaterial Katri Muranens högre yrkeshögskoleutbildningens lärdomsprov från 2023. Lärdomsprovet fokuserar på hälsovårdpersonals erfarenheter i att arrangera samråden om studerandehälsa.


Vad är samråd om studerandehälsa?

För vem är samrådet avsett?

Samråden är avsett till exempel för

  • studerande som har varit sjuklediga minst två månader
  • studerande vars studier har framskridit långsammare på grund av hälsoskäl
  • studerande som ansöker om tilläggstid för avläggande av studierna och vars hälsotillstånd kan fördröja utexamineringen.

Vem tar initiativ till samråd om studerandehälsa?

Initiativet till samråd kan tas av den studerande själv, en anställd vid SHVS eller en representant för högskolans undervisningspersonal, välfärdstjänster eller studieförvaltning.

Om den studerande har en vårdrelation vid SHVS kan ordnande av samråd om studerandehälsa tas upp vid ett vårdbesök.

Den studerande kan också kontakta

  • SHVS för bedömning av vårdbehovet
  • ansvarspersonen för samråd om studerandehälsa vid den egna högskolan.