Hoppa till verktygsfältet
Kolla avvikande öppettider under valborgsmässoafton och den första maj. Läs mer

Känner du att du vill minska din alkoholkonsumtion?

Vill du minska din alkoholkonsumtion? Vill du hålla en paus eller till och med avstå helt från alkohol? Eller funderar du på hur alkohol påverkar studieförmågan?

Alkohol påverkar studieförmågan

Överkonsumtion av alkohol påverkar många olika livsområden, såsom hälsa, ekonomi, sociala relationer och studieförmåga. Alkohol påverkar centrala nervsystemet och försämrar bland annat koncentrationsförmågan, minnet, finmotoriken och sömnkvaliteten. Detta har negativa effekter på inlärningen och studieförmågan. Långvarig eller riklig alkoholkonsumtion kan också orsaka allvarliga hälsoproblem och beroende.

Vid baksmälla stör också alkoholens ämnesomsättningsprodukter hjärnfunktionen. Vid baksmälla ökar irritationen hos de flesta, samtidigt som flexibiliteten och uppmärksamheten försämras. Då är det svårt att koncentrera sig på studierna och ta hand om sig själv. Dessutom leder den huvudvärk som ofta hör till baksmällan till att man har svårt att klara av de dagliga sysslorna.

Tänk på att även om du använder alkohol endast under veckosluten så kan det påverka studievardagen. Till exempel den fysiska och psykiska tröttheten efter ett berusningstillstånd medför bristande koncentrationsförmåga ännu under veckan efter. Det här försämrar därmed också studieförmågan.

Men vad är för mycket?

Alkoholens effekter är individuella, och till exempel kroppsvikten påverkar alkoholabsorptionen och därmed också berusningsgraden. Gränsen för måttlig risk relaterad till alkoholkonsumtion är för en medelstor frisk man 2 portioner per dag eller 14 portioner per vecka och för kvinnor 1 portion per dag eller 7 portioner per vecka. Med en portion avses 0,33 liter mellanöl eller cider, 12 cl vin eller 4 cl starksprit.

Du kan bedöma din alkoholkonsumtion till exempel med ett test av dryckesvanorna (”Juomatapatesti”, tills vidare endast på finska) eller med AUDIT-testet (Päihdelinkki.fi), som kartlägger riskerna med alkoholkonsumtionen. Med hjälp av testet kan du ta reda på hur riskabel din alkoholkonsumtion är.

Om du är oroad över din alkoholkonsumtion eller om du märker att den har negativa effekter på din studieförmåga är det bra att testa tipsen nedan för att minska alkoholkonsumtionen eller avstå från alkohol:

  • Iaktta din alkoholkonsumtion – anteckna hur ofta och hur mycket du dricker
  • Sätt gränser för alkoholintaget – kom överens med dig själv om att du till exempel inte ska dricka alkohol före klockan 18/inte ska dricka mer än tre portioner per gång/inte ska dricka om du har program på läsordningen följande dag
  • Följ de gränser som du har fastställt
  • Drick långsammare – ta för vana att varannan portion ska vara alkoholfri
  • Förbered dig för risksituationer och lockelser – fundera i förväg hur du ska göra till exempel på studentfester eller i baren på veckoslutet om du vill avstå från alkohol
  • Påminn dig själv om att det finns annat att göra.

Dessa tips är avsedda som egenvårdsmetoder för att minska alkoholkonsumtionen.

Om du är bekymrad över din alkoholkonsumtion kan du se närmare på Psykportens egenvårdsprogram för att minska alkoholanvändningen (på finska) eller kontakta SHVS för bedömning av vårdbehovet.

SHVS är med i valborgsvimlet

SHVS deltar i olika valborgsevenemang runtom i Finland. Vi deltar i valborgsfirandet på våra digitala kanaler samt på vissa campus och serviceställen. Vid våra montrar delar vi ut ballonger och återanvändbara vattenflaskor. Kom och hämta en egen flaska! Om du vill kan du också vara med och komponera en egen jubileumsmocktail för SHVS.

Under valborgshelgen finns SHVS åtminstone här:

Esbo, Aalto-universitet

Otsvängen 24, tis. 30.4 kl 11-12.

Joensuu, Karelias Yrkeshögskola

Tikkarinne 9, tis. 30.4 kl 11-12.30.

Jyväskylä, JAMK

Rajakatu 35, tors. 25.4 kl 12-13:30.

Kajana, KAMK

Kaffe Tauko, Tieto 1, mån. 29.4 kl 12.15-13.45.

Kouvola, XAMK

Paraatikenttä 7, tis. 23.4 kl 10.30-13.

Kuopio, UEF

Yliopistonranta 8, ons. 17.4.

Lahtis, LAB

Mukkulankatu 19, tis 16.4 kl.12-14.

Vilmanstrand, LUT

Marathon Monday, Yliopistonkatu 34, mån. 22.4. kl 13-15.30.

St:Michel, XAMK

Patteristonkatu 3 D, tis. 23.4 kl 10.30-13.

Uleåborg, Uleåborg universitet

Waaton aatto, Pentti Kaiteran katu 1, mån. 29.4 kl 12-14.

Uleåborg, Uleåborg Yrkeshögskolan

O´Diako Wappuappro, Yliopistokatu 9, mån. 29.4 kl 16-17.

Rovaniemi, Lapplands universitet

Märkmarknad, Yliopistonkatu 8, ons. 17.4 kl 11-13.

Rovaniemi, Lappland Yrkeshögskolan

Valborgsmarkand, Jokiväylä 11, tors. 18.4. kl 11-14.

Björneborg, Wapprobatur

Kirjurinluoto, ons. 24.4 kl 14-16.

Seinäjoki, SeAMK

Kalevankatu 35, tis. 30.4 kl 10-13.

Tammerfors, Hervanta campus

Korkeakoulunkatu 7, tis. 30.4 kl 9-12.

Torneå, Lapplands Yrkeshögskolan

Rundtur på campus, Kauppakatu 58, mån. 22.4.

Åbo, Institut i ontologi

Lemminkäisenkatu 2, tors. 11.4. kl 10-13.

Vasa, Yrkeshögskolan Novia, Alere

Wolffskavägen 31, mån. 29.4.

Valborg är en del av stiftelsens jubileumsår

I år har det gått 70 år sedan SHVS grundades. Firanden av valborg har nu lyfts upp som ett av evenemangen under jubileumsåret.

Att främja hälsan hos högskolestuderande har alltid varit en central uppgift inom SHVS. På våra evenemanger och i våra kampanjer lyfter vi upp olika hälsofrämjande teman.

SHVS 70-jubileumsårs logotyp med texten "SHVS, 70, 1954-2024".