Siirry sisältöön

Sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen on tärkeää naisen hyvinvoinnille. Vaihtoehtoja raskauden ehkäisyyn on nykyään runsaasti tarjolla: yhdessä terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa löydät niistä omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi sopivan ehkäisymenetelmän. Pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät asetetaan paikoilleen aina lääkärin vastaanotolla.

Ehkäisyyn on pitkä- ja lyhytaikaisia vaihtoehtoja. Pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat kuparikierukka, hormonikierukka ja kapseli. Lyhytaikaisia menetelmiä ovat ehkäisypillerit, rengas, laastari ja kondomi. Kondomi on ainoa, joka suojaa seksitaudeilta. Pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien ehkäisyteho säilyy noin 3–5 vuotta. Elämäntilanteen muuttuessa ne voidaan poistaa aikaisemminkin ja raskautta voi yrittää heti. Pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien etu on se, että niitä ei tarvitse muistaa ottaa päivittäin.

Eri ehkäisymenetelmissä on erilaisia etuja ja huomioitavia asioita. Alle on koottu tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä ja saat lisätietoa ehkäisyasioista vastaanotolla.

Kierukka

Kierukka voidaan asettaa sekä synnyttämättömälle että synnyttäneelle naiselle. Hormonikierukka vähentää kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja. Hormonikierukka sopii myös aurallisesta migreenistä kärsiville tai laskimotukoksen sairastaneille naisille.

Kuparikierukka sopii erityisesti, jos haluat hormonittoman ehkäisyn. Kierukan kupari ehkäisee raskauksia heikentämällä siittiöiden ja munasolun kulkua sekä siittiöiden hedelmöittämiskykyä. Kuparikierukka lisää usein kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja.

Ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli on pehmeä, tulitikun kokoinen sauva, joka asetetaan paikallispuudutuksessa olkavarren sisäpinnalle. Ehkäisyteho on 3–5 vuotta. Kapseli sopii myös aurallisesta migreenistä kärsiville tai laskimotukoksen sairastaneille naisille. Kapseli voi vähentää kuukautiskipuja. Kuukautiskierto saattaa muuttua kapselin myötä epäsäännölliseksi ja akneen taipuvainen iho saattaa rasvoittua.

Ehkäisypillerit

Ehkäisypillereitä ovat yhdistelmäehkäisy- ja minipillerit. Yhdistelmäpillerit sisältävät naishormoni estrogeeniä ja keltarauhashormonia, progesteronia. Pillereitä tulee ottaa päivittäin taukopäiviä lukuun ottamatta. Osassa valmisteita on lisäksi niin sanottuja lumepillereitä, joita käytetään tauon aikana. Minipillerit sisältävät pelkästään keltarauhashormonia ja niitä otetaan joka päivä ilman taukoja.

Yhdistelmäehkäisypillerit vähentävät kuukautiskipuja ja vuodon määrää sekä säännöllistävät kuukautisvuotoa. Yhdistelmäpillereillä voi myös siirtää kuukautisia. Yhdistelmäpillerit eivät sovellu aurallisesta migreeniä sairastaville, eikä naisille, joilla on kohonnut laskimotukoksen riski tai jotka ovat sairastaneet laskimotukoksen.

Minipillerit soveltuvat naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeeniä. Minipillerit voivat niukentaa kuukautisvuodon määrää tai kuukautisvuoto voi jäädä kokonaan pois tai tulla epäsäännöllisesti. Ne myös vähentävät kuukautiskipuja.

Ehkäisylaastari ja -rengas

Ehkäisylaastari ja -rengas sisältävät naishormonia estrogeeniä ja keltarauhashormonia, progesteronia. Ne molemmat vähentävät kuukautiskipuja ja vuodon määrää sekä säännöllistävät kuukautisvuotoa. Niillä voi myös siirtää kuukautisia.

Ehkäisylaastari ja -rengas eivät sovellu aurallisesta migreeniä sairastaville, eikä naisille, joilla on kohonnut laskimotukoksen riski tai jotka ovat sairastaneet laskimotukoksen.

Ehkäisylaastari on nimensä mukaisesti eräänlainen laastari, joka kiinnitetään olkavarteen, pakaraan tai vatsaan. Ehkäisylaastari vaihdetaan viikon välein. Kolmen laastarin jälkeen pidetään yleensä taukoviikko. Ehkäisyrengas on puolestaan pehmeä rengas, jonka nainen itse laittaa emättimeen. Rengasta pidetään emättimessä kolme viikkoa, jonka jälkeen seuraa taukoviikko.