Siirry sisältöön

Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, johon liittyy keuhkoputkien sileiden lihasten supistumistaipumus. Astmassa hengitysvaikeudet ja hengityksen vinkuminen esiintyvät yleensä uloshengityksessä. Tulehdus lisää keuhkoputkien herkkyyttä ärsykkeille, jotka puolestaan pahentavat astman oireita, kuten yskää, liman eritystä ja hengenahdistusta.

Oireet

Astman oireet ovat moninaisia ja vaihtelevat usein. Oireita pahentavat hengitystieinfektiot ja hengitettävät allergeenit, kuten siitepölyt ja eläinten hilseet, fyysinen rasitus, kylmä ilma, tupakansavu, pölyt, hajut, kemikaalit, ruoka-aineet ja stressi. Lisäksi ylipaino suurentaa astmaan sairastumisen riskiä. Myös osa lääkkeistä ja luontaistuotteista voivat aiheuttaa oireilua.

Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. Oireille on ominaista myös niiden vaihtelevuus. Oireilu voi olla erilaista eri aikaan vuorokaudesta ja yölliset heräämiset sekä aamuoireilu ovatkin astmaa sairastaville usein tuttuja asioita. Alkavan astman aiheuttama oireilu on myös usein jaksottaista niin, että oireellisten vaiheiden välissä voi olla pitkiä oireettomia aikoja.

Allergisille henkilöille astman oireita aiheuttavat siitepölyt ja eläinpölyt sekä muut hengitysilman epäpuhtaudet. Myös rasitus ja pakkasilma aiheuttavat oireita useimmille astmaa sairastaville. Hengitystieinfektiot ovat kuitenkin ylivoimaisesti merkittävin oireiden pahenemisen syy.

Milloin hoitoon?

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos oireet jatkuvat yli kahdeksan viikkoa.

Hoito

Alkutilanne tulee selvittää tarkasti ja diagnoosin on oltava varma, jotta myöhempää astman kehitystä voidaan verrata alkuvaiheen tuloksiin ja jotta potilaalla on oikeus erityiskorvattaviin lääkkeisiin (B- lausunto).

Astmaa tulee hoitaa pitkäjänteisesti ja säännöllisesti, jotta oireet pysyvät poissa ja elämänlaatu hyvänä. Astmalääkitystä ei pidä lopettaa omatoimisesti, vaikka oireet helpottaisivat. Hoidon tavoitteena ovat oireettomuus, keuhkojen normaali toiminta ja pahenemisvaiheiden ehkäiseminen, joten oireiden väheneminen tarkoittaa yleensä vain sitä, että astmalääkitys tehoaa.

Mikäli sinulla on jo ennen opiskelujen alkamista todettu astma ja tarvitset seurantakäyntiä, otathan yhteyttä ajanvaraukseemme.

Lähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 2.9.2019

Palvelut käytössäsi