Siirry sisältöön

Vaikka opiskelu tai työnteko imisi mukaansa, muista pitää joka tunti lyhyt tauko. Tauottaminen on hyväksi esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistölle, ajattelulle, keskittymiskyvylle, muistille ja oppimiselle.

Keskeytä siis työskentely kerran tunnissa ja liikuskele kevyesti omalla tavallasi hetken ajan. Saat uutta virtaa keholle ja mielelle.

Olemme laatineet Kerran tunnissa -taukovinkkimme erityisesti opiskelijoiden arkeen sopiviksi.

Hyviä syitä tietoiseen taukoon

Jo 1–2 minuutin tauko antaa energiaa ja on hyväksi kokonaisterveydelle, etenkin jos työskentelet istuen. Tärkeintä on, että poistut työsi äärestä, liikuskelet itsellesi luontevaan tapaan, ja suuntaat huomiosi hetkeksi toisaalle. Vireytesi ja hyvinvointisi pysyy näin hyvänä.

Päivitämme tuoreimmat aikaansaamisvinkkimme somekanaviimme ja tälle verkkosivulle. Muista myös YTHS 70 terveysvinkkiä -listamme.

Liikuta kehoa ja rauhoita mieli kerran tunnissa

Tauon pidät näin:

  1. Aseta itsellesi hälytys soimaan 60 minuutin välein, esimerkiksi puhelimen kelloon.
  2. Kun hälytys soi, merkitse ylös mihin työvaiheeseen jäit.
  3. Poistu opiskelu- tai työskentelypisteesi äärestä. Nouse seisomaan, jos se on sinulle mahdollista.
  4. Liiku kevyesti sellaisella tavalla, joka sopii sinulle ja virkistää sinua. Voit esimerkiksi heilutella raajojasi, hakea jonkin esineen toisesta huoneesta tai vaikka tanssia.
  5. Ajattele hetki jotain muuta kuin työtä, jonka äärestä lähdit. Voit tehdä esimerkiksi tietoisuusharjoituksen.
  6. Palaa työn ääreen ja jatka hommia!
  7. Toista 2–6 seuraavan hälytyksen aikana.

Sivu täydentyy myöhemmin materiaaleilla esimerkiksi tauottamisen fyysistä ja psyykkisistä vaikutuksista. Jaamme myös lisää käytännön ohjeita palauttavan tauon viettoon.