Siirry sisältöön

Terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Varataksesi ajan vastaanotolle ota yhteyttä SelfChatin kautta tai soittamalla palvelunumeroihin hoidontarpeen arviointia, palveluohjausta ja ajanvarausta varten.

Hoidontarpeen arvioinnissa terveydenhuollon ammattilainen kartoittaa ja arvioi tilanteesi sekä hoidon kiireellisyyden, antaa itsehoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa juuri oikean ammattilaisen vastaanotolle. Jos sinulla on jo hoitosuhde ja ajanvarauslupa, voit varata jatkoajan vastaanotolle Self-verkkopalvelussa.

Suunterveyden hoitoa lukuun ottamatta terveydenhoitaja on usein ensimmäinen hoitokontakti YTHS:ssä. Perinteisten vastaanottokäyntien lisäksi osa vastaanotoista on mahdollista toteuttaa etävastaanottoina.

Hoitajan vastaanotolla voit keskustella mieltäsi askarruttavista terveyteen ja opiskelukykyyn vaikuttavista asioista.   Vastaanotolla terveydenhoitaja kartoittaa kattavasti tilanteesi ja esimerkiksi antaa terveysneuvontaa ja ohjausta sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon, neuvoo raskaudenehkäisyssä, tekee terveystarkastuksia, antaa rokotuksia, kirjoittaa lyhytaikaisia poissaolotodistuksia oppilaitokselle tai työnantajalle ja tilanteesta riippuen kirjoittaa lähetteen laboratoriotutkimuksiin ennen lääkärin vastaanottoa.

Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle pääset hoidontarpeen arvion kautta, kun ongelmasi liittyy mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön. Psykiatrinen sairaanhoitaja kartoittaa yhdessä kanssasi tilannettasi, tarjoaa tukeaan ja hoitoa sekä ohjaa omahoitoa.

Fysioterapeutin vastaanotolla saat apua liikkumiseen ja toimintakykyyn liittyvissä ongelmissa.  Vastaanotolla fysioterapeutti esimerkiksi tutkii ja arvioi liikkumistasi, toimintakykyä ja ryhtiä sekä ohjaa ja neuvoo vammojen/oireiden ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa.

Yleislääkärille pääset yleensä terveydenhoitajan tai psykiatrisen sairaanhoitajan lähetteellä, joskus myös suoraan hoidontarpeen arvioinnista. Vastaanotolla yleislääkäri hoitaa opiskelijan terveyteen ja/tai sairauteen liittyviä asioita ja vaivoja esim. gynekologiset vaivat, tuki- ja liikuntaelinten kivut, allergiat, astma, akne, ihosairaudet sekä psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät ongelmat. Vastaanotolla yleislääkäri esimerkiksi tekee perustutkimuksia ja antaa hoitoa, ohjaa sinut tarvittaessa jatkotutkimuksiin, psykologin, fysioterapeutin tai erikoislääkärin vastaanotolle sekä kirjoittaa opiskeluun liittyviä lääkärintodistuksia ja lausuntoja.

Erikoislääkärin vastaanotot ovat palvelupistekohtaisia. Meillä on esimerkiksi ihotautilääkärin, gynekologin ja psykiatrin vastaanottoja. Ihotautien erikoislääkäri hoitaa erilaisia ihosairauksia ja iho-ongelmia. Gynekologi hoitaa gynekologisia ongelmia ja tauteja. Erikoislääkärille ohjataan yleislääkärin arvion perusteella.

Vastaanotolla suuhygienisti hoitaa hammaslääkärin lähetteellä iensairauksia, ohjaa kotihoitoa ja antaa ravintoneuvontaa sekä tekee hammaslääkärin määrittämän hoitovälin perusteella suun ja hampaiston jatkotutkimuksia. Suuhygienisti voi myös tehdä hammaslääkärin määräämiä röntgentutkimuksia.

Vastaanotolla hammaslääkäri tekee suun tutkimuksen, jossa arvioidaan hampaiden ja ikenien kunto, purenta ja viisaudenhampaiden tilanne sekä määrittää terveysneuvonnan ja palvelujen tarpeen. Hammaslääkäri tekee hampaiden paikkaukset, juurihoidot, poistot ja muut tavanomaiset hammaslääketieteelliset toimenpiteet. Hän lähettää tarvittaessa kuvantamistutkimuksiin ja suuhygienistin hoitoon sekä arvioi vaativamman hoidon tarpeen ja lähettää eteenpäin esimerkiksi erikoishammaslääkärille tai -sairaanhoitoon. Hammaslääkärin kanssa kannattaa keskustella hammashoitopelosta ja sen helpottamisen keinoista.

Yleislääkäri tai psykiatri ohjaa sinut psykologin vastaanotolle, jos tarvitset lyhytterapeuttista apua tai jos tilanteesi kaipaa psykologin tekemää selvittelyä. Lyhytpsykoterapeuttinen työskentely on pääosin keskusteluun perustuvaa ammatillista yhteistyötä, jonka raamit sovitaan jo heti hoidon alkaessa.

Yleislääkäri ohjaa sinut psykiatrille, jos sinulla on mielenterveys- tai päihdeongelma, jonka toteamisessa, hoitosuunnitelman tekemisessä tai hoidossa tarvitaan erikoislääkärin osaamista.  Psykiatri tekee vastaanotollaan haastattelun, erilaisten kyselyiden ja laboratoriotutkimusten avulla psykiatrisen tutkimuksen sekä suunnittelee yhdessä kanssasi sinulle parhaiten soveltuvan hoito- ja kuntoutussuunnitelman. Psykiatri voi hoidon alussa seurata myös hoidon vaikutuksia seurantakäynneillä.

Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa sinut seksuaalineuvojalle, jos sinulla on seksuaalisuuteen, sukupuoli-identiteettiin tai seksiin liittyviä ongelmia. Seksuaalineuvonta tapahtuu pääsääntöisesti etävastaanotolla. Seksuaalineuvonta voi kestää 1–5 käyntiä.

Ryhmistä saat ohjausta ja tukea elämänhallintaan ja oman terveytesi edistämiseen. Tarjolla on ryhmätoimintaa mm. mielen hyvinvoinnin, stressinhallinnan, liikkumis- ja toimintakyvyn ja ravitsemuksen tueksi.  Ryhmiä on tarjolla useissa palvelupisteissä ja verkossa ympäri vuoden. Ryhmistä löydät tietoa sivuiltamme ja saat lisätietoa hoitohenkilökunnalta.