Siirry sisältöön

YTHS on mukana THL:n korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) toteutuksessa. Tutkimus toteutetaan noin neljän vuoden välein.

YTHS saa tutkimuksen avulla tärkeää tietoa omista palveluistaan. Kyselyssä on erikseen YTHS:n palveluja ja opiskelijoiden asiointikokemuksia koskevia kysymyksiä. Tulosten avulla YTHS pystyy seuraamaan, miten opiskelijoiden kokemukset YTHS:stä muuttuvat.

Kutsun saa 12 000 satunnaisesti valittua opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

Lue lisää tutkimuksesta THL:n sivuilta

Lue vuoden 2024 tutkimuksesta YTHS:n tiedotteesta

Aiemmat tutkimukset

Edellinen tutkimus oli THL:n toteuttama vuonna 2021. Sitä ennen YTHS:ssä  on toteutettu vuosina 2000, 2004, 2008, 2012 ja 2016 valtakunnalliset opiskelijoiden terveystutkimukset, joiden kohteena ovat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto-opiskelijat.

Vuodesta 2008 alkaen mukana ovat olleet myös ammattikorkeakouluopiskelijat. Tutkimuksissa on kartoitettu laajasti opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, terveyskäyttäytymistä ja näihin liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta.

Tutkimusten tietoja on hyödynnetty opiskeluterveydenhuollon suunnittelussa ja ohjeistuksissa. Ne ovat myös ohjanneet useita yhteisöllisen terveyden edistämisen hankkeita.

Tutustu aiempiin tutkimuksiin