Siirry sisältöön

Purentaelimistöllä tarkoitetaan leukaniveliä, puremalihaksia, hampaistoa ja niihin läheisesti liittyviä kudoksia. Niiden kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat mm päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.

Purentaelimistön aiheuttamat vaivat ovat usein lieviä eivätkä aina vaadi hoitoa.

  • Yliopisto-opiskelijoilla on viikoittaisia tai päivittäisiä purentavaivoja, naisilla enemmän kuin miehillä
  • Vaivat voidaan luokitella lihasperäisiin, nivelperäisiin ja niiden yhdistelmistä johtuviin.
  • Diagnoosi perustuu oireiden selvittelyyn ja tarkkaan kliiniseen tutkimukseen, jota tarvittaessa täydennetään kuvantamis- ja muilla tutkimuksilla.
  • Ongelmien moninaisuudesta johtuen hoito vaatii usein moniammatillista yhteistyötä.

Usein kysyttyä purennasta

Purentafysiologinen hoito käsittää purentaelimistön toimintahäiriöiden (temporomandibular disorders, TMD) kuten esimerkiksi hampaiden narskuttelusta johtuvien puremalihas- tai leukaniveloireiden hoitoa. Hoito voi sisältää potilaan informoinnin lisäksi fysioterapeuttisia menetelmiä sekä purentakiskon käyttöä. Tarvittaessa kipua ja oireita voidaan helpottaa kipulääkkeillä.

Leukanivelen naksuminen on melko yleinen ongelma, joka voi ilmetä suuta avattaessa tai suljettaessa. Yleisin syy on leukanivelen välilevyn palautuva sijoiltaanmeno (resiprokaali diskusdislokaatio). Jos leukanivelääniin ei liity kipua, ei hoitoa tarvita.
Älä turhaan ”kokeile” naksumista. Jos vaivat lisääntyvät tai leukanivel alkaa jumiutua, ota yhteys hammaslääkäriin.

Voit tehdä paljon vaivojesi helpottamiseksi. Leukajumpalla, venyttelyillä ja hieronnalla voit helpottaa oireitasi. Kiinnitä huomiota ryhtiisi ja työasentoihisi, tauota työtäsi ja muista riittävä liikunta ja myös rentoutuminen.

Leukasi on rennossa asennossa, kun ylä- ja alaleuan hampaat eivät ota yhteen, ylä- ja alahampaiden välissä on pieni rako ja kieli rennosti suun pohjassa. Hampaiden ei kuulu muuten ottaa yhteen kuin pureskeltaessa ja nielemisen alkuvaiheessa.

Nivelen rasituksen vähentämiseksi vältä purukumin, kynsien tai esineiden (esimerkiksi kynän) pureskelua.

Hoito tehoaa yleensä hyvin purentaelimistön toimintahäiriöihin. Hoitomenetelmiä on paljon. Kullekin parhaiten sopivien keinojen valinnassa otetaan huomioon vaivojen perussyyt, vaikeusaste ja mahdolliset muut sairaudet.
Hoidosta huolimatta leuan naksuminen ei yleensä lopu, pelkkään kivuttomaan naksumiseen ei yleensä hoitoa tarvita.
Omahoito hammaslääkärin antamin ohjein varmistaa hoidon onnistumisen.

Purentakisko tulee puhdistaa päivittäin, pesuun suositellaan tiskiainetta tai proteesien puhdistusaineita. Puhdistavia ja desinfioivia tabletteja voi käyttää tarvittaessa (pari kertaa kuukaudessa).
Purentakiskon säilytykseen vaikuttaa materiaali, josta kisko on tehty. Säilytä kisko omassa rasiassaan kuivassa tai kosteassa. Kiskon hoito-ohjeet saat hammaslääkäriltäsi.