Siirry sisältöön
Kaikki YTHS:n omat palvelupisteet, SelfChat ja valtakunnalliset puhelinpalvelut ovat kiinni itsenäisyyspäivänä perjantaina 6.12.2024. Palvelemme jälleen normaalisti maanantaina 9.12.2024. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Purentaelimistöllä tarkoitetaan leukaniveliä, puremalihaksia, hampaistoa ja niihin läheisesti liittyviä kudoksia. Niiden kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat mm päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.

Purentaelimistön aiheuttamat vaivat ovat usein lieviä eivätkä aina vaadi hoitoa.

  • Yliopisto-opiskelijoilla on viikoittaisia tai päivittäisiä purentavaivoja, naisilla enemmän kuin miehillä
  • Vaivat voidaan luokitella lihasperäisiin, nivelperäisiin ja niiden yhdistelmistä johtuviin.
  • Diagnoosi perustuu oireiden selvittelyyn ja tarkkaan kliiniseen tutkimukseen, jota tarvittaessa täydennetään kuvantamis- ja muilla tutkimuksilla.
  • Ongelmien moninaisuudesta johtuen hoito vaatii usein moniammatillista yhteistyötä.

Usein kysyttyä purennasta

Purentafysiologinen hoito käsittää purentaelimistön toimintahäiriöiden (temporomandibular disorders, TMD) kuten esimerkiksi hampaiden narskuttelusta johtuvien puremalihas- tai leukaniveloireiden hoitoa.

Hoito voi sisältää potilaan informoinnin ja omahoidon lisäksi fysioterapeuttisia menetelmiä sekä purentakiskon käyttöä. Tarvittaessa kipua ja oireita voidaan helpottaa kipulääkkeillä.

TMD-oireet ovat usein lieviä ja ohimeneviä eivätkä välttämättä vaadi suun terveyden ammattilaisen antamaa hoitoa.

Leukanivelen naksuminen on melko yleinen ongelma, joka voi ilmetä suuta avattaessa tai suljettaessa. Yleisin syy on leukanivelen välilevyn palautuva sijoiltaanmeno (resiprokaali diskusdislokaatio). Jos leukanivelääniin ei liity kipua, ei hoitoa tarvita.

Älä turhaan ”kokeile” naksumista. Jos vaivat lisääntyvät tai leukanivel alkaa jumiutua, ota yhteys hammaslääkäriin.

Voit tehdä paljon vaivojesi helpottamiseksi. Leukajumpalla, venyttelyillä, hieronnalla ja kylmä- tai lämpöhauteiden käytöllä voit helpottaa oireitasi. Tarvittaessa voit käyttää kipulääkkeitä. Kiinnitä huomiota ryhtiisi ja työasentoihisi, tauota työtäsi ja muista riittävä liikunta ja myös rentoutuminen.

Leukasi on rennossa asennossa, kun ylä- ja alaleuan hampaat eivät ota yhteen, ylä- ja alahampaiden välissä on pieni rako ja kieli rennosti suun pohjassa. Hampaiden ei kuulu muuten ottaa yhteen kuin pureskeltaessa ja nielemisen alkuvaiheessa.

Nivelen rasituksen vähentämiseksi vältä purukumin, kynsien tai esineiden (esimerkiksi kynän) pureskelua.

Hoito tehoaa yleensä hyvin purentaelimistön toimintahäiriöihin. Hoitomenetelmiä on paljon. Kullekin parhaiten sopivien keinojen valinnassa otetaan huomioon vaivojen perussyyt, vaikeusaste ja mahdolliset muut sairaudet.

Hoidosta huolimatta leuan naksuminen ei yleensä lopu, pelkkään kivuttomaan naksumiseen ei yleensä hoitoa tarvita. Omahoito terveydenhuollon ammattilaisen antamin ohjein varmistaa hoidon onnistumisen.

Etäryhmässä saat tietoa purentavaivoista ja niiden omahoidosta. Tämä on tärkein osa hoitoa.

Etävastaanottokäynnillä suunterveyden ammattilainen kartoittaa tilanteesi tarkalla haastattelulla. Saat yksilöllisiä ohjeita omahoitoon ja tarvittaessa sinut ohjataan ryhmäneuvontaan tai vastaanotolle. Etävastaanotto sopii joissakin tapauksissa myös hoidon onnistumisen seurantaan.