Siirry sisältöön

Matkailuterveysneuvontaa ja esimerkiksi tarvittavat rokotukset matkailuun voit saada sekä YTHS:n palvelupisteissä että keskitetyn matkailuterveysneuvonnan kautta.

Huolehdi, että perusrokotukset ovat kunnossa

  • Kun olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista ensin, että perusrokotuksesi ovat kunnossa. Ne ovat välttämättömät rokotukset matkailuun.
  • Tarkista, oletko saanut kahdesti MPR-rokotuksen (tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava rokote), poliorokotukset lapsena ja tetanus-/dtap-rokotukset(jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä suojaavat rokotteet) normaalin rokotusohjelman mukaisesti. Poliorokote tehostetaan vain riskimaahan matkustettaessa. Dt/dtap annetaan lapsena, yläkouluiässä, armeijassa ja 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehoste (dT) on tarpeen 20 vuoden välein.
  • Selvitä aikaisemmat rokotuksesi esimerkiksi rokotuskortista, neuvolakortista, armeijasta, paikallisesta terveyskeskuksesta, potilasarkistosta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.
  • Jos tiedät tarvitsevasi pelkästään perusrokotuksia (MPR, tetanus-d, dtap ja polio), hepatiittirokotteita tai puutiaisaivokuumerokotteen, ota yhteyttä oman valtakunnalliseen palvelunumeroon tai SelfChattiin.

Tarkista vaadittavat ja suositeltavat rokotukset matkailuun kohdemaan mukaan

  • Tee mahdollisimman tarkat matkasuunnitelmat ennen matkaasi.
  • Täytä matkailuterveyden kartoituslomake Self-palvelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennen lomakkeen täyttöä selvitä rokotukset, jotta voit kirjata ne lomakkeeseen. Täyttämällä kartoituslomakkeen viimeistään 2–3 kuukautta ennen matkaasi, ehdit saamaan ajoissa mahdolliset reseptit sekä käynnistämään tarvittavat rokotusohjelmat.
  • Jos matkasi alkuun on alle kuusi viikkoa, ota lisäksi yhteys opiskelupaikkakuntasi YTHS:ään hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.  
  • Terveydenhoitaja käy täyttämäsi lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfin kautta. Terveydenhoitaja antaa matkailuterveysneuvontaa lääkärin tuella.
  • Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malarianestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityistä huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon 10 arkipäivän kuluessa lomakkeen lähettämisestä. Tarkistathan, että yhteystietosi ovat Selfissä oikein. Huomioi myös, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.
  • Useat rokotukset, kuten esimerkiksi hepatiitti A ja B -, Japanin aivokuume- sekä keltakuumerokotus, vaativat lääkärin reseptin. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. Muista ostaa tarvittavat rokotukset apteekista ja ottaa ne mukaan vastaanotolle. Tiettyjen rokotteiden saatavuus voi olla rajattua. Varmistathan apteekista, että tarpeelliset rokotteet ovat saatavilla.

Tarvitsetko matkallasi todistusta tutkimuksista, joita ei automaattisesti tehdä Suomessa?

Voit tarvittaessa tulostaa tästä englanninkielisen tiedoston: