Matkailuterveys
Matkailuterveysneuvontaa voit saada sekä YTHS:n palvelupisteissä että keskitetyn matkailuterveysneuvonnan kautta.
- Pakolliseen vaihto-opiskeluun mahdollisesti tarvittavat todistukset hoidetaan oman opiskelupaikkakunnan palvelupisteessä. Lue lisää todistuksista ja lausunnoista >>
Huolehdi, että perusrokotukset ovat kunnossa
- Kun olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista ensin, että perusrokotuksesi ovat kunnossa.
- Tarkista, oletko saanut kahdesti MPR-rokotuksen (tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava rokote), poliorokotukset lapsena ja tetanus-/dtap-rokotukset(jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä suojaavat rokotteet) normaalin rokotusohjelman mukaisesti. Poliorokote tehostetaan vain riskimaahan matkustettaessa. Dt/dtap annetaan lapsena, yläkouluiässä, armeijassa ja 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehoste (dT) on tarpeen 20 vuoden välein.
- Selvitä aikaisemmat rokotuksesi esimerkiksi rokotuskortista, neuvolakortista, armeijasta, paikallisesta terveyskeskuksesta, potilasarkistosta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.
- Jos tiedät tarvitsevasi pelkästään perusrokotuksia (MPR, tetanus-d, dtap ja polio), hepatiittirokotteita tai puutiaisaivokuumerokotteen, ota yhteyttä oman valtakunnalliseen palvelunumeroon tai SelfChattiin.
Tarkista matkakohteeseen vaadittavat ja suositeltavat rokotukset
- Tee mahdollisimman tarkat matkasuunnitelmat ennen matkaasi.
- Täytä matkailuterveyden kartoituslomake Self-palvelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennen lomakkeen täyttöä selvitä rokotukset, jotta voit kirjata ne lomakkeeseen. Täyttämällä kartoituslomakkeen viimeistään 2–3 kuukautta ennen matkaasi, ehdit saamaan ajoissa mahdolliset reseptit sekä käynnistämään tarvittavat rokotusohjelmat.
- Jos matkasi alkuun on alle kuusi viikkoa, ota lisäksi yhteys opiskelupaikkakuntasi YTHS:ään hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.
- Terveydenhoitaja käy täyttämäsi lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfin kautta. Terveydenhoitaja antaa matkailuterveysneuvontaa lääkärin tuella.
- Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malarianestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityistä huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon 10 arkipäivän kuluessa lomakkeen lähettämisestä. Tarkistathan, että yhteystietosi ovat Selfissä oikein. Huomioi myös, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.
- Useat rokotukset, kuten esimerkiksi hepatiitti A ja B -, Japanin aivokuume- sekä keltakuumerokotus, vaativat lääkärin reseptin. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. Muista ostaa tarvittavat rokotukset apteekista ja ottaa ne mukaan vastaanotolle. Tiettyjen rokotteiden saatavuus voi olla rajattua. Varmistathan apteekista, että tarpeelliset rokotteet ovat saatavilla.