Siirry sisältöön

Matkailuterveysneuvontaa voit saada sekä YTHS:n palvelupisteissä että keskitetyn matkailuterveysneuvonnan kautta.

Huolehdi, että perusrokotukset ovat kunnossa

  • Kun olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista ensin, että perusrokotuksesi ovat kunnossa.
  • Tarkista, oletko saanut kahdesti MPR-rokotuksen (tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava rokote), poliorokotukset lapsena ja tetanus-/dtap-rokotukset(jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä suojaavat rokotteet) normaalin rokotusohjelman mukaisesti. Poliorokote tehostetaan vain riskimaahan matkustettaessa. Dt/dtap annetaan lapsena, yläkouluiässä, armeijassa ja 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehoste (dT) on tarpeen 20 vuoden välein.
  • Selvitä aikaisemmat rokotuksesi esimerkiksi rokotuskortista, neuvolakortista, armeijasta, paikallisesta terveyskeskuksesta, potilasarkistosta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.
  • Jos tiedät tarvitsevasi pelkästään perusrokotuksia (MPR, tetanus-d, dtap ja polio), hepatiittirokotteita tai puutiaisaivokuumerokotteen, ota yhteyttä oman valtakunnalliseen palvelunumeroon tai SelfChattiin.

Tarkista matkakohteeseen vaadittavat ja suositeltavat rokotukset

  • Tee mahdollisimman tarkat matkasuunnitelmat ennen matkaasi.
  • Täytä matkailuterveyden kartoituslomake Self-palvelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennen lomakkeen täyttöä selvitä rokotukset, jotta voit kirjata ne lomakkeeseen. Täyttämällä kartoituslomakkeen viimeistään 2–3 kuukautta ennen matkaasi, ehdit saamaan ajoissa mahdolliset reseptit sekä käynnistämään tarvittavat rokotusohjelmat.
  • Jos matkasi alkuun on alle kuusi viikkoa, ota lisäksi yhteys opiskelupaikkakuntasi YTHS:ään hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.  
  • Terveydenhoitaja käy täyttämäsi lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfin kautta. Terveydenhoitaja antaa matkailuterveysneuvontaa lääkärin tuella.
  • Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malarianestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityistä huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon 10 arkipäivän kuluessa lomakkeen lähettämisestä. Tarkistathan, että yhteystietosi ovat Selfissä oikein. Huomioi myös, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.
  • Useat rokotukset, kuten esimerkiksi hepatiitti A ja B -, Japanin aivokuume- sekä keltakuumerokotus, vaativat lääkärin reseptin. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. Muista ostaa tarvittavat rokotukset apteekista ja ottaa ne mukaan vastaanotolle. Tiettyjen rokotteiden saatavuus voi olla rajattua. Varmistathan apteekista, että tarpeelliset rokotteet ovat saatavilla.