Säännöllinen ateriarytmi
Säännöllinen syöminen tukee opiskelukykyä pitämällä yllä sopivaa vireyttä ja verensokeria – ajatus ei kulje nälkäisenä. Lisäksi tasaiset ateriavälit estävät nälkää kasvamasta liian suureksi, jolloin syömistä on helpompi säädellä ja esimerkiksi napostelun tarve vähenee. Moni kuitenkin kokee säännöllisen syömisen haastavaksi. Näiden YTHS:n vinkkien avulla voit harjoitella säännöllistä ateriarytmiä.
Löydä itsellesi sopiva aikataulu
Säännöllinen ateriarytmi ei tarkoita kiveen hakattua minuuttiaikataulua. Opiskeluarjessa päivät vaihtelevat helposti aamukahdeksan luennoista täysin itsenäisiin etäopiskelupäiviin kotona. On kuitenkin tärkeää rakentaa päivä pääaterioiden eli aamupalan, lounaan ja päivällisen ympärille. Näitä täydentämään lisätään tarpeen mukaan 1–2 välipalaa ja iltapala. Suurimmalle osalle sopii syöminen noin 3–4 tunnin välein, mutta itselle sopiva rytmi löytyy vain kokeilemalla.
Ennakoi ja hyödynnä muistutuksia
Kun säännöllistä syömistä alkaa harjoitella, moni hyötyy etukäteissuunnittelusta. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi syödä iltapäivän välipala, pohdi sille valmiiksi hyvä ajankohta. Mitä söisit tällä aterialla, onko kaapissasi esimerkiksi valmiina välipalatarvikkeita? Entä jos opiskelupäivä venyykin? Voisitko pitää repussa esimerkiksi pähkinä-hedelmäsekoitusta tai välipalakeksejä?
Jos ateriarytmi on ollut epäsäännöllinen, eivät elimistön nälkä- ja kylläisyyssignaalit viesti tehokkaasti. Alussa voikin tuntua siltä, että joudut syömään, vaikka ei olisi nälkä. Toistojen myötä huomaat kuitenkin nälän ilmoittavan itsestään ennen seuraavaa ateriaa. Jos syöminen on vaarassa unohtua, voit kokeilla laittaa ateria-ajoista hälytyksen puhelimeen tai vaikkapa muistutuslapun jääkaapin oveen. Tai voisitko sopia opiskelu- tai kämppäkavereiden kanssa yhteisestä päivällisestä?
Ota yksi askel kerrallaan
Isot muutokset voivat tuntua houkuttelevilta, mutta pysyvien rutiinien harjoittelussa maltti on valttia. Säännöllisen syömisen harjoittelussa kannattaakin keskittyä yhteen ateriaan kerrallaan, esimerkiksi näin: ”Seuraavaksi harjoittelen syömään lounaan puolen päivän aikoihin”. P.S. Kelan tukemien opiskelijaravintoloiden koululounaille osallistumalla saat ravitsemussuositusten mukaisen aterian valmiina pöytään. Tätä etua ei kannata jättää hyödyntämättä!