Siirry sisältöön

Suun sairaudet ovat hitaasti kehittyviä ja itse vaikeasti havaittavia. Siksi sinun kannattaa käydä suunterveyden tutkimuksessa säännöllisesti, vaikka hampaissasi ei olisi särkyä tai suussa muita oireita. Alkuvaiheessaan olevat suun sairaudet voi pysäyttää hyvällä itsehoidolla.

Suunterveyden tarkastukset YTHS:llä

Suunterveyden tutkimuksia YTHS:llä ovat hammaslääkärin tutkimus ja suuhygienistin seulontatutkimus. 

Jos olet ensimmäisen vuoden opiskelija, vastaamalla TerveysStartti-terveyskyselyyn Self-verkkopalvelussa saat yksilöllisen palautteen suusi tilanteesta ja tarvittaessa kutsun suunterveyden tutkimukseen tai hoitoon. Tutkimuksen ajankohta perustuu aina yksilölliseen tarpeeseen.

Jos olet opiskellut pidempään, saat Self-verkkopalvelun chatista tai suunterveyden palvelunumerosta ammattilaisen arvion seuraavan tutkimuksen tai hoidon tarpeesta ja yksilöllistä terveysneuvontaa.

Hammaslääkärin tutkimus

Ensimmäisen suunterveyden tutkimuksen YTHS:llä tekee aina hammaslääkäri. Hän tarkastelee muun muassa suun, hampaiden ja ikenien kuntoa sekä viisaudenhampaiden tilannetta sekä arvioi terveysneuvonnan ja muiden palvelujen tarpeen. Hammaslääkäri tekee kanssasi hoitosuunnitelman ja määrittää seuraavan tutkimuksen ajankohdan.

Suuhygienistin seulontatutkimus

Suunterveyden jatkotarkastukset tekee suuhygienisti hammaslääkärin määrittämän hoitosuunnitelman mukaisesti. Suuhygienisti arvioi seulontatutkimuksessa tarvetta hammaslääkärin hoidolle sekä antaa ohjeita hampaiden ja ikenien itsehoidolle. Tarvittaessa suuhygienisti myös puhdistaa hampaat, poistaa hammaskiven ja opastaa hampaiden hoidossa.