Siirry sisältöön

Askarruttavatko ruokailutottumukset? Suhde syömiseen ja ruokaan voi pitää sisällään monenlaisia haasteita.  Joku syö liikaa ja joku liian vähän. Jonkun arjessa syömisen ajattelu vie suuren osan ajasta ja joku toinen ei yhtään mieti mitä suuhunsa laittaa. Koska jokainen suhtautuu ruokaan ja syömiseen eri tavoin, on hyvä tunnistaa omat ajattelutapansa.  Miten sinä suhtaudut ruokaan ja syömiseen? Koetko, että sinun tarvitsee tehdä muutoksia omissa syömistottumuksissasi?

Ruokailutottumuksen ja ruokasuhteen muuttaminen etenee tavallisesti viiden vaiheen kautta:

  1. Tiedostamattomuus — Et ole tullut ajatelleeksi omia ruokailutottumuksiasi tai kokenut tarvetta muuttaa niitä.
  2. Oivaltaminen — Huomaat, että ruokailutottumusten muuttamiselle on tarvetta ja muutoksesta voisi olla sinulle hyötyä.
  3. Valmius — Sinulla on arjessasi sopivasti aikaa, jaksamista ja motivaatiota lähteä tekemään muutoksia.
  4. Toiminta — Otat pieniä, itsellesi sopivan kokoisia askeleita kohti terveellisempää syömistä ja ruokasuhdetta.
  5. Ylläpito — Olet tehnyt terveellisiä muutoksia ja pyrit nyt säilyttämään ne osana arkeasi.

Apua ja tukea ruokailutottumusten hallintaan

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja on hyvä tapa tarkastella omia ruokailutottumuksia ja löytää mahdollisia oman syömisen haastekohtia. Ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää n. viikon ajan, jotta saat hyvä kokonaiskuvan ruokailutottumuksistasi. Muista, että täytät ruokapäiväkirjaa vain itseäsi varten. Lataa ruokapäiväkirja käyttöösi tältä sivulta.

YTHS Ravitsemus -palvelu

Mobiilisti toimiva YTHS Ravitsemus on opiskelijoiden käytössä maksutta koko opiskelujen ajan. Se on siis ulottuvillasi juuri silloin, kun tarvitset. Palvelu on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Näin saat YTHS Ravitsemuksen käyttöösi >>

Terveydenhoitajan vastaanotto

Ruokasuhdettaan ja syömistottumuksiaan pohtiessa voi toisinaan tulla tarve keskustella asiasta terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa. Mikäli koet tarvetta keskustella syömisen haasteista, varaa aikaa oman palvelupisteesi terveydenhoitajalle.