Siirry sisältöön

1. Hoidontarpeen arviointi ja palveluohjaus

Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin ja kumppaneiden palvelupisteisiin tapahtuu YTHS:llä tehtävän hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Huomaathan, että YTHS:llä ei ole päivystystoimintaa tai ilta-, yö- tai viikonloppupalvelua. Palvelupisteemme palvelevat arkipäivisin päiväsaikaan. Jos tarvitset välitöntä hoitoa, ota yhteyttä kotipaikkakuntasi terveyskeskuspäivystykseen. YTHS:n palvelupisteiden sivuilta löydät tietoa myös paikkakunnan päivystyksistä.

Hoidontarpeen arvioinnissa terveydenhuollon ammattilainen kartoittaa tilanteesi, arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden, antaa itsehoito-ohjeita ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin palvelussa eli antaa vastaanottoajan tai saat ajanvarausohjeen YTHS:n kumppanin palvelupisteeseen. Hoidontarpeen arviointi tehdään Self-palvelussa chatissä tai asiointilomakkeilla tai puhelimitse.

Huomaathan, että asiasi käsittely nopeutuu, kun asioit yhdessä palvelukanavassa kerrallaan.

Päivitäthän yhteystietosi Self-palveluun ennen kuin soitat hoidontarpeen arviointiin tai otat yhteyttä SelfChatissä.

Soita puhelinpalveluun ja odota takaisinsoittoa

Soita valtakunnallisiin palvelunumeroihimme, jotka palvelevat ma–to klo 8.00–15.00 ja pe klo 8.00–14.00.

  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 7101073
  • Suunterveyden palvelut p. 046 7101085

Valitse palvelunumero sen mukaan, koskeeko asiasi suunterveyden vai yleis- ja mielenterveyden palveluja. Jätä puhelinpalvelussa soittopyyntö. Saat arvion ajankohdasta, jolloin YTHS:n ammattilainen soittaa sinulle. Jos ajankohta ei ole sopiva, voit määritellä sinulle paremmin sopivan ajan. Puhelinpalvelussa voit tarvittaessa myös perua jo jättämäsi soittopyynnön tai siirtää sen ajankohtaa. Kun olet jättänyt takaisinsoittopyynnön, soitamme sinulle takaisin. Tavoittelemme sinua tarvittaessa kahdesti. Puhelu tulee samasta palvelunumerosta, johon jätit soittopyynnön. Huomaathan, että hoitoon liittyviä puheluja voi edelleen tulla myös tuntemattomasta numerosta.

Kuulovammaisille tarjoamme oman palvelulinjan SelfChatissä.

Chattaa Selfissä

Voit ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiimme SelfChatin kautta. SelfChat palvelee:

  • Suunterveyden asioissa ma–pe klo 09.00–11.00
  • Yleis- ja mielenterveyden asioissa ma–pe klo 09.00–11.00
  • Teknisissä ongelmissa ma–pe klo 09.00–11.00

Täytä asiointilomakkeita Selfissä

Selfin asiointipalvelusta löydät valikoiman lomakkeita hoidontarpeen arviointiin ja terveytesi liittyen. Täytä oireisiisi sopiva lomake, olemme sinuun yhteydessä Self-viestillä, tekstiviestillä tai soittamalla. Huomaathan, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta. Käsittelyajat löydät lomakkeelta ja voit asioida ajasta riippumatta.

Mahdolliset poikkeukset palveluajoissa

Tiedotamme mahdollisista poikkeuksista palveluajoissa tai häiriöistä palvelulinjoissamme verkkosivuillamme.

2. Varaa aika

Jos hoidontarpeen arvioinnin jälkeen asioit YTHS:n omassa palvelupisteessä, niin palveluntarpeestasi riippuen 1) vastuutiimisi on sinuun yhteydessä, 2) saat vastaanottoajan, 3) saat ajanvarausluvan. Voit varata vastaanottoajan Self-verkkopalvelussa, kun sinulle on annettu ajanvarauslupa tai kun varaat jatkotapaamisaikaa.

Jos hoidontarpeen arvioinnin jälkeen asioit YTHS:n kumppanin palvelupisteessä, saat ohjeet ajanvarausta varten.

Muista merkitä varattu aika kalenteriisi. Saat muistutuksen ajanvarauksesta tekstiviestillä kaksi vuorokautta (48 h) ennen vastaanottoaikaa, jos olet aktivoinut Self-verkkopalvelussa ajanvarausmuistutuksen ja yhteystietosi ovat ajan tasalla. Jos olet siirtänyt aikasi, et saa muistutusviestiä.

3. Siirrä ja peru ajoissa

Jos et pääse vastaanotolle sinulle varattuna aikana, muistathan siirtää tai perua ajan hyvissä ajoin. Ajan siirtäminen tai peruminen tulee tehdä vähintään yhtä vuorokautta (24 h) ennen sovittua vastaanottoaikaa.

Jos vastaanottoaikasi on YTHS:n omassa palvelupisteessä, siirrä tai peru aikasi Self-palvelussa tai soita valtakunnalliseen puhelinpalveluumme.

  • Jos siirrät varaamasi ajan toiseen ajankohtaan, et menetä saamaasi ajanvarauslupaa. Huomaathan, että siirretyistä ajoista sinulle ei tule ajanvarausmuistutusviestiä.
  • Jos et jostakin syystä tarvitse sinulle varattua aikaa ollenkaan, voit perua ajanvarauksesi kokonaan. Ota huomioon, että peruessasi ajanvarauksen menetät ajanvarauslupasi.
  • Jos et saavu vastaanotolle tai peruutat sen liian myöhään ilman hyväksyttävää syytä, veloitamme käyttämättömän ajan maksun. Käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottojen maksu koskee kaikkia vastaanotto- ja tutkimuskäyntejä ja hoidollisia ryhmiä sekä YTHS:n omissa että kumppaneiden palvelupisteissä. Tämä koskee myös esimerkiksi etävastaanottoja, vastaanottoa korvaavia puheluita sekä rokotuskäyntejä. Katso lisätietoja Maksut ja laskutus -sivulta>

Jos vastaanottoaikasi on YTHS:n kumppanin palvelupisteessä, siirrä tai peru aika palveluntarjoajan ohjeistuksen mukaisesti.

Huomioithan, että YTHS:n palveluiden käyttöoikeus päättyy sen lukukauden loppuun, jonka aikana valmistut. Jos sinulla on varattu vastaanottoaika valmistumisajankohtasi jälkeiselle lukukaudelle, tulee sinun itse huolehtia kyseisen ajan perumisesta. 

4. Vinkit sujuvaan vastaanottokäyntiin

YTHS:n omissa palvelupisteissä vastaanotto voi olla paikan päällä tai se voidaan toteuttaa etävastaanottona Self-verkkopalvelussa.

Saavu aina ajoissa vastaanotolle. Kannattaa katsoa palvelupisteiden käyntiosoitteet ja ilmoittautumisohjeet etukäteen, jotta osaat varata tarpeeksi aikaa esimerkiksi matkoihin.

Jos olet tulossa etävastaanotolle, siirry ajoissa etävastaanotolle Self-verkkopalvelussa. Huomioi myös etävastaanottoon liittyvät vaatimukset etukäteen. Ohjeet etävastaanotolle