Siirry sisältöön
Hoidontarpeen arviointimme on valitettavasti ruuhkautunut, ja Self-verkkopalvelun asiointilomakkeet ovat osittain pois käytöstä. Jos et pääse käyttämään tarvitsemaasi lomaketta, pyydämme ottamaan yhteyttä puhelimitse. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Osana hoitoasi YTHS:llä sinua saatetaan pyytää ottamaan valokuvia joistain oireistasi ja välittämään ne hoitohenkilökunnalle Self-palvelun kautta. Jotta lopputuloksena on käyttökelpoinen, riittävän laadukas valokuva etäasiointiin, noudata näitä ohjeita.

Huomaathan, että valokuvia voi lähettää ainoastaan Self-verkkopalvelun kautta. Älä siis lähetä niitä koskaan esimerkiksi sähköpostin liitteenä.

Kaikki valokuvat

Ota valokuva ja zoomaa se. Tarkasta, että kuvattava kohde näkyy kuvassa selkeänä ja tarkkana. Ota uusi kuva, jos kuva on epätarkka. Jos kohde on esimerkiksi pieni luomi, tussimerkintä iholla voi auttaa kameraa tarkennuksessa.

Ota kuvia, kunnes saat riittävän tarkan kuvan. Säästä vain hyvät kuvat kohteesta. Muista, että kuvien hyvä laatu parantaa mahdollisuutta edistää asiaasi etäyhteyksin.

Tallennathan ottamasi laadukkaat kuvat joko JPEG- tai JPG-muodossa. Tallenna tai siirrä kuvat sille laitteelle, jolla olet yhteydessä YTHS:n etävastaanotolle tai chatiin. Kuvat tulee tallentaa laitteelle jo ennen yhteydenottoa.

Voit liittyä etävastaanotolle 5 minuuttia ennen sen alkamista ja ladata kuvat vastaanoton chat-kenttään valmiiksi.

Ihomuutos

Muutoksen koon hahmottamiseksi mitan asettaminen kuvattavan muutoksen viereen auttaa. Se auttaa myös kameraa tarkentamaan oikeaan kohtaan (Kuva 1).

Ota ihomuutoksesta tarkemman kuvan lisäksi yleiskuva, esimerkiksi lähikuva säären ihomuutoksesta ja yleiskuva säärestä (Kuva 2).

Mikäli kuvattava muutos on esimerkiksi kasvoissa, voit ottaa kuvan esimerkiksi kännykkäkameralla peilin edessä siten, että käännät takakameran itseesi päin ja katsot peilin kautta kännykän näytöltä, miltä kuvan kohdistus vaikuttaa. Huomioi hyvä valaistus esimerkiksi wc:n tai kylpyhuoneen peilin edessä!

Valokuva luomesta iholla, jonka kokoa osoitetaan mittanauhalla.

KUVA 1 Ihomuutos, kohdennuskuva. Hyvä kuva: mitta ja fokus ovat oikein.

Valokuva pohkeesta, jossa on luomi.

KUVA 2 Ihomuutos, yleiskuva. Hyvä kuva: muutoksen sijainnin hahmotus on helppoa.

Kuva jalan luomesta, jossa tarkennus on ihokarvoissa. Kuvan reunassa on punainen X -merkki osoittamassa, että kuva ei ole onnistunut.

KUVA 3 Huono kuva: tarkennus on ihokarvoissa.

Silmä

Tulehtuneen tai muuten oireilevan silmän kuvat on hyvä ottaa siten, että vedät kuvattavan silmän alaluomea hieman alaspäin. Näin esimerkiksi luomen alta näkyvä punertava tulehtunut sidekalvo erottuu paremmin (Kuva 6). Kuvaa toisen silmän alue vastaavasti vertailua varten. Ota myös yleiskuva molemmista silmistä (Kuva 7). Käytä kännykän takakameraa!

Epäselvä kuva, jossa kasvoista näkyy yksi silmä ja poskipäätä.

KUVA 4 Huono kuva: epätarkka, silmän rakenteet eivät erotu kunnolla.

Kuva kasvon osista, joka ei tarkennu ihmisen silmään.

KUVA 5 Huono kuva: kuvan fokus ei kohdistu silmään.

Kuva kasvojen osasta. Henkilö venyttää sormilla alaluomea niin, että luomen alle näkee.

KUVA 6 Hyvä kuva: tarkka kuva, alaluomen alle näkyy venytyksen ansiosta.

Lähikuva ihmisen kasvoista, jossa molemmat silmät näkyvät hyvin.

KUVA 7 Hyvä kuva: vertailukuvassa molemmat silmät erottuvat hyvin.