Siirry sisältöön

Toiminnallisia riippuvuuksia kehittyy tyypillisesti liittyen sellaisiin käyttäytymismuotoihin, jotka lyhyellä tähtäimellä ovat palkitsevia, kuten pelaamiseen, internetin käyttöön, seksiin tai shoppailuun.

Peliriippuvuus voi kehittyä sekä rahapeleihin että videopeleihin. Rahapelien osalta riippuvuus kehittyy helpommin sellaisiin peleihin, joissa voitto tai tappio tulee nopeasti. Riippuvuus kehittyy siis helpommin kaupan auloissa oleviin hedelmäpeleihin kuin loton pelaamiseen. Rahapeliriippuvuus johtaa useimmiten taloudellisiin vaikeuksiin, jotka kuitenkin samalla toimivat motivaation lähteenä pelaamisen jatkamiselle. Ison voiton mahdollisuus ajaa jatkamaan pelaamista, vaikka riippuvainen olisi jo pelannut kaikki omat ja lainattavissa olevat rahansa. Rahapeliriippuvuutta uudempia ilmiöitä ovat videopeli- ja internetriippuvuudet, joiden osalta haitat ovat yleensä vähäisempiä ja vaikeammin osoitettavia kuin rahapeli- tai päihderiippuvuksissa. Kuitenkin niihin liittyen henkilö voi kokea merkittävää sosiaalisten suhteiden haittaa ja työn tai opiskelun kärsimistä ajankäytön keskittyessä pelaamiseen tai internetin ihmeellisessä maailmassa surfaamiseen.

Seksiin liittyvä riippuvuus voi ilmentyä eri tavoin. Toisilla riippuvuus kohdistuu seksuaaliseen kanssakäymiseen toisen ihmisen kanssa, kun taas toisilla on kyse pikemminkin pornografisten materiaalien pakonomaisesta käyttämisestä ja itsetyydytyksestä. Kumpikin saattaa johtaa merkittäviin ihmissuhdeongelmiin, esim. seksiriippuvuuden yhteydessä uskottomuuden vuoksi, tai itseinhoon ja häpeään. Seksiriippuvainen henkilö ei kuitenkaan kykene hallitsemaan käyttäytymistään, eivätkä hänen päätöksensä pidättäytyä seksisuhteista satunnaisten henkilöiden kanssa esimerkiksi välttämättä pidä.