Siirry sisältöön
Kaikki omat palvelupisteemme, SelfChat ja valtakunnalliset puhelinpalvelumme ovat kiinni juhannusaattona perjantaina 21.6.2024.

Lähde mukaan Tampereen kaveritoimintaan!

YTHS:n opiskeluyhteisötyön kaverihankkeesta tuli osa Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston tarjontaa. Jos siis opiskelet Tampereella ja olet vailla kaveria, voit lähteä vapaaehtoisena mukaan SPR:n kaveritoimintaan.

Kaverihanke polkaistiin käyntiin alkuvuodesta 2019 YTHS:n, SPR Tampereen osaston, Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan ja Tampereen yliopiston voimin. Jo lähes 25 kaveriparia on tavannut sen kautta.

”Iloksemme kaverihanke ei jäänyt kertaluontoiseksi”, sanoo yksi hankkeen puuhamiehistä, YTHS:n vastaava psykologi Hannu Soronen Tampereelta.

Sorosen mukaan kaverihanke sai alkunsa Tampereen paikallisessa terveystyöryhmässä, jossa oli pohdittu, että pitäisi löytää uusia keinoja puuttua opiskelijoiden yksinäisyyteen.

Nyt YTHS ohjaa opiskelijoita mukaan toimintaan

”Keksimme ottaa mallia SPR:n vakiintuneesta vanhusten ystävätoiminnasta, jota sovelsimme opiskelijoiden suuntaan. Tampereen SPR kutsuttiin mukaan ideoimaan, ja siitä se lähti”, kertaa hankkeessa tiiviisti mukana ollut Soronen.

Nyt YTHS:n Tampereen työntekijät ohjaavat vastaanotoilla opiskelijoita mukaan kaveritoimintaan.

”Kaveritoimintaa on toistaiseksi ollut vain Tampereella. Mutta uskoisin, että tätä konseptia voisi levittää valtakunnallisestikin, toki SPR:n resursseista ja eri korkeakoulujen tarpeista riippuen”, sanoo Soronen.

Vapaaehtoisten mätsäämistä

SPR:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaisa Kuuppo sanoo, että viimeisimpään kaveritoiminnan koulutuswebinaariin ilmoittautui peräti 60 tamperelaisopiskelijaa ja heistä 40 lähti toimintaan mukaan.

”Nyt sitten mätsään heitä sopiviksi pareiksi. Minulla on ilmoittautumislomake, johon ihmiset kertovat kattavasti itsestään. Sen perusteella etsin sopivia pareja, esimerkiksi kiinnostuksenkohteiden mukaan”, Kuuppo avaa.

Opiskelijat saavat sitten toistensa puhelinnumerot. Ensitapaamisen jälkeen kaveruus on opiskelijoiden vastuulla – seurantaa kaveruuden jatkosta ole vielä ehditty tehdä.

Yksinäisyyttä koronan takia enemmän

”Tämä on tosi hyvää toimintaa näin korona-aikaan, etenkin kun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat eivät voi tarjota opiskelijoille normaalia pienryhmätoimintaa”, Kuuppo toteaa.

Soronen kertoo niin ikään, että osa opiskelijoista on ihan raastavan yksinäisiä eivätkä ole löytäneet paikkaansa edes oman opinto-ohjelman porukasta. Heillä voi olla pelkoja liittyä porukkaan, ja esimerkiksi nuorten miesten irrallaan oleminen ja syrjään jääminen raastaa häntä erityisesti. Naisilla kaveruussuhteet tuntuvat olevan luontevammin kohdillaan.

Toisaalta miehillä esimerkiksi pelimaailma voi Sorosen mukaan olla tehokas pelastusrengas.

Jos opiskelet Tampereella ja haluat mukaan kaveritoimintaan, ota rohkeasti yhteyttä SPR Tampereen osaston Kaisa Kuuppoon, kaisa.kuuppo(at)redcross.fi tai p. 050 338 9396​.

Jos opiskelet jossain muualla, voit jutella kaveritoiminnan mahdollisesta aloittamisesta omalla paikkakunnallasi paikallisen SPR:n kanssa.

Muuta YTHS:n tarjontaa

verkkokursseja mielen hyvinvointiin
mielenterveysryhmät
Lounas drop-init
ravitsemusryhmät