Siirry sisältöön

Salmonellaohjeistus koskee eläinlääketieteen opiskelijoita ja elintarvikealalla harjoittelevia. Tartuntatautilain 56§ mukaan työnantajan on vaadittava harjoittelijalta luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos harjoittelija on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara.

Ennen kuin opiskelija on esittänyt salmonellatartuntaa koskevan selvityksen, hän ei saa toimia

  • elintarvikelaissa (23/2006) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa hän käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita
  • maidon tuotantotilalla muissa maidonkäsittelytehtävissä kuin lypsytyössä, jos tila toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida.

Selvitys sisältää

  • terveydenhoitajan haastattelun, jossa käydään läpi elintarviketyön hyviä hygieniakäytäntöjä kuten oireisena ei saa olla töissä, työharjoitteluun ilmoitettavat elintarvikkeiden välityksellä mahdollisesti tarttuvat taudit ja hyvän käsihygienian merkitys. Terveydenhoitaja tekee selvityksen terveydentilasta haastattelun yhteydessä ja antaa siitä todistuksen.
  • tarvittaessa laboratoriotutkimuksen, jos opiskelijalla on parhaillaan tai on edeltävän kuukauden aikana ollut kuumeinen ripulitauti tai työharjoittelupaikka vaatii tutkimusta. Opiskelijan tulee itse selvittää harjoittelupaikan vaatimukset.

Lue lisää salmonellasta (thl.fi)