Siirry sisältöön

Ajankohtaista koronaviruksesta

Päivitetty 6.2.2020

Kiinassa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV). THL:n mukaan Suomessa on 29.1. todettu yksi Wuhanin koronaviruksen tautitapaus (tieto päivitetty 13.2.2020).

Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia, mutta riski tartunnalle Suomessa on äärimmäisen pieni.

Uuden koronaviruksen aiheuttama infektio voi Suomessa tulla kyseeseen matkailijalla, joka on oleskellut Manner-Kiinassa epidemia-alueella tai henkilöllä, joka on ollut läheisessä kontaktissa uuteen koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume (yli 38 astetta), yskä ja/tai hengitysvaikeuksia ja olet 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota ja Taiwania), tai olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun Wuhanin koronaviruksen tartunnan saaneen kanssa niin toimi seuraavalla tavalla:

  • pysyttele kotona
  • ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

YTHSään voit tarvittaessa olla yhteydessä puhelimitse tai SelfChatin kautta.

Voit seurata koronavirukseen liittyvää ajankohtaista tietoa THL:n sivuilta.

____________

Päivitetty 30.1.2020

THL:n mukaan Suomessa on 29.1. todettu yksi Wuhanin koronaviruksen aiheuttama tautitapaus.

Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia, mutta riski tartunnalle Suomessa on äärimmäisen pieni.

Jos olet oleskellut Kiinassa Wuhanin alueella tai olet ollut läheisessä kontaktissa laboratoriovarmistetun koronavirus-tartunnan saaneen kanssa ja sinulla on nyt   kuumetta (yli 38 astetta) ja hengitystieoireita (yskä, hengenahdistus), toimi näin:

  • pysyttele kotona
  • ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen, josta saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia

Voit seurata koronavirukseen liittyvää ajankohtaista tietoa THL:n sivuilta.

____________

27.1.2020

Kiinan Wuhanissa on todettu alkuvuonna 2020 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus. THL:n mukaan Suomessa ei ole todettu Wuhanin koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia, mutta kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia.

Jos olet oleskellut Kiinassa Wuhanin alueella tai olet ollut läheisessä kontaktissa laboratoriovarmistetun koronavirus-tartunnan saaneen kanssa ja sinulla on nyt

  • kuumetta (yli 38 astetta) ja
  • hengitystieoireita (yskä, hengenahdistus),

pysyttele kotona ja ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

YTHSään voit tarvittaessa olla yhteydessä puhelimitse tai SelfChatin kautta.

Lue lisää: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus