Siirry sisältöön

Saitko paikan korkeakoulusta? – Tervetuloa YTHS:n palveluihin 1.8. jälkeen

Aloitatko korkeakouluopinnot syyslukukaudella 2023? Tervetuloa korkeakouluopintojen pariin ja käyttämään opiskeluterveydenhuollon palveluita YTHS:ssä! Opintojesi aikana saat YTHS:ltä tukea hyvinvointiisi ja terveyteesi liittyvissä asioissa.

Tarjoamme sinulle perusterveydenhuollon tasoiset yleis- ja mielenterveyden ja suunterveyden palvelut sekä huolehdimme myös valtakunnallisesti opiskeluyhteisöjen hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Opiskelijoita joen rannalla ja teksti "Tervetuloa YTHS:n palveluihin".

Kokosimme tälle sivulle hyödyllistä tietoa palveluistamme ja meillä asioinnista.

Sivun sisältö

Ilmoittaudu läsnä olevaksi lukukaudelle

Voit käyttää palvelujamme, kun suoritat suomalaisessa korkeakoulussa alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut korkeakoulussasi lukukaudelle läsnä olevaksi.

Käyttöoikeus on lukukausikohtainen ja alkaa aikaisintaan lukukauden ensimmäisenä päivänä (syyslukukausi 1.8.–31.12. ja kevätlukukausi 1.1.–31.7.). Huomioithan, että saamme läsnäolotiedot korkeakouluilta noin 1–3 vuorokauden viiveellä.

YTHS:n palveluiden piiriin eivät kuulu Suomeen tulleet vaihto-opiskelijat, jotka eivät suorita tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun.

>> Takaisin valikkoon

Kun haluat saada meihin yhteyden

Voit tarvittaessa soittaa valtakunnallisiin palvelunumeroihimme tai ottaa yhteyttä Self-verkkopalvelussa chatin tai oireeseesi sopivan asiointilomakkeen kautta.

Terveydenhuollon ammattilainen keskustelee kanssasi sekä arvioi hoidontarpeesi ja sen kiireellisyyden. Tarvittaessa sinut ohjataan etäpalveluihin, lähipalveluihin tai itsehoito-ohjeisiin.

Huomioithan, että tietosuojan vuoksi emme voi vastata hoitoon liittyviin kysymyksiin sähköpostilla tai sosiaalisen median kanavissa.

Mahdollisista poikkeuksista palveluajoissa tai häiriöistä palvelulinjoissamme tiedotamme verkkosivuillamme.

Videovinkki: Palvelut ja asiointi -lyhytanimaatio

>> Takaisin valikkoon

Lähipalvelut ympäri Suomea

Lähipalvelumme ovat saatavilla lähes kaikilla opiskelupaikkakunnilla. Palvelemme opiskelijoita sekä omissa palvelupisteissämme että yhteistyökumppaneiden palvelupisteissä.

Ensisijaisesti saat palvelut oman opiskelupaikkakuntasi palvelupisteestä. Yhteistyökumppaneiden tuottamat palvelut ovat vain kyseisten paikkakuntien korkeakouluopiskelijoiden käytössä. Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin ja kumppaneiden palvelupisteisiin tapahtuu YTHS:llä aina hoidontarpeen arvioinnin kautta.

>> Takaisin valikkoon

Kattava valikoima digitaalisia palveluita

Tarjoamme palveluita enenevässä määrin etänä. Digitaaliset palvelut on keskitetty Self-verkkopalveluun. Ota Self-verkkopalvelu käyttöösi heti opintojen alussa!

Selfissä voit esimerkiksi siirtää tai perua vastaanottoaikojasi, päivittää yhteystietojasi tai täyttää terveyteesi ja asiointiisi liittyviä asiointilomakkeita. Pääset myös liittymään etävastaanotolle Selfin kautta. 

Videovinkki: lyhytanimaatio Self-verkkopalvelu

>> Takaisin valikkoon

Maksa terveydenhoitomaksu Kelalle

Kelalle maksettava korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kattaa opiskelijalle kaikki YTHS:n palvelut. Muistathan, että sinun tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle oma-aloitteisesti jokaiselta lukukaudelta.

Me YTHS:llä emme peri sinulta erillisiä käynti- tai palvelumaksuja (lukuun ottamatta käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottoaikojen maksua).

Jos sosiaaliturvastasi vastaa Suomen sijaan jokin toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, Sinun ei ehkä tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Varaudu kuitenkin esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Global Health Insurance -kortti YTHS:llä asioidessasi.

Mahdolliset tiedustelut terveydenhoitomaksusta kannattaa esittää suoraan Kelalle, jonka vastuulla maksun kerääminen on.

>> Takaisin valikkoon

Siirrä tai peru aikasi ajoissa

Jos et pääse vastaanotolle sinulle varattuna aikana, sinun tulee siirtää tai perua aika viimeistään 24 tuntia ennen sovittua vastaanottoaikaa Self-verkkopalvelussa tai soittamalla. Näin vältyt käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottoaikojen maksulta.

Käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottojen maksu koskee kaikkia vastaanotto- ja tutkimuskäyntejä ja hoidollisia ryhmiä sekä YTHS:n omissa että kumppaneiden palvelupisteissä. Tämä koskee myös esimerkiksi etävastaanottoja, vastaanottoa korvaavia puheluita sekä rokotuskäyntejä.

>> Takaisin valikkoon

TerveysStartti-kysely tulee vastattavaksesi ensimmäisenä lukuvuonna

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveystarkastus käynnistyy TerveysStartti-kyselyllä Self-verkkopalvelussa. Kyselyn täyttämisen jälkeen saat palautteen terveydentilastasi. Jos vastaustesi perusteella on tarvetta henkilökohtaiselle tapaamiselle, sinut ohjataan lähi- tai etävastaanotolle. Voit myös saada vinkkejä terveyden edistämiseen.

Jos aloitat ensimmäisen korkeakoulututkintosi suorittamisen, TerveysStartti tulee vastattavaksesi ensimmäisen lukuvuoden kuluessa Self-verkkopalveluun. Jos päivität yhteystietosi Selfissä heti lukukauden alettua, sinulle lähetetään tekstiviestitse henkilökohtainen kutsu kyselyyn. Tiedotamme myös uutiskanavissamme, kun kysely on Selfissä saatavillasi.

Videovinkki: TerveysStartti-lyhytanimaatio

>> Takaisin valikkoon

Tutustu monipuoliseen ryhmätoimintaamme

Järjestämme lukukausien aikana ennaltaehkäiseviä ja hoidollisia ryhmiä palvelupisteissä ja verkossa. Voit saada vertaistukea ja eväitä terveyden ja elämänhallinnan tueksi.

Voit sopia ryhmiin osallistumisesta ammattilaisen kanssa hoitosuunnitelman tekemisen yhteydessä. Joihinkin yksittäisiin ryhmiin voit ilmoittautua itse.

>> Takaisin valikkoon

Tule mukaan opiskelijatapahtumiimme

Teemme yhteistyössä opiskelijoiden, korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa opiskeluyhteisötyötä. Tapaat meitä näissä merkeissä lukuvuoden aikana erilaisissa opiskelijatapahtumissa verkossa ja kampuksilla.

>> Takaisin valikkoon

Tutustu verkkosivujemme Terveystieto-osioon

Saat verkkosivujemme Terveystieto-osiosta hyödyllistä terveystietoa ja vinkkejä hyvinvointisi parantamiseen. Terveystieto-osiosta löydät muun muassa hakusanalla toimivan Terveystietopankin, jossa on laaja valikoima opiskelijoiden terveyteen liittyviä artikkeleita.

Videovinkki: lyhytanimaatio Terveystietoa verkosta

>> Takaisin valikkoon

Seuraa verkkosivujemme uutisia ja somekanaviamme

Julkaisemme nettisivujemme Ajankohtaista-osiossa opiskelijoille tärkeitä uutisia ja tiedotteita. Ota seurantaan myös somekanavamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä ja YouTubessa.

>> Takaisin valikkoon

Katso YTHS:n videoesittely uusille opiskelijoille

https://www.youtube.com/watch?v=rBVgRYvqkqQ
Voit suurentaa katseluruudun koko näytön kokoiseksi. Saat myös tekstitykset päälle asetuksista.

Videon voi katsoa myös YouTube-kanavallamme YTHSvideo.

>> Takaisin valikkoon